More  Ovi şi-a făcut prieteni noi la Şcoala generală “Grigore Moisil” şi la Grădiniţa nr. 7

  ziua-apei

  Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare a marcat printr-o serie de evenimente Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie.

  Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare a desfășurat în perioada 20-24 martie 2017 acțiuni și evenimente educative cu scopul formării unui comportament ecologic si responsabil față de resursele de apă, astfel:

  Parteneri: Biroul Educație din cadrul Penitenciarului Satu Mare, Școala Gimnazială ”Ion Creangă” – Satu Mare, Școala Gimnazială „Grigore Moisil” – Satu Mare, Grădinița cu Program Prelungit Nr 7 – Satu Mare, Primăria Satu Mare, Primăria Călinești-Oaș, Școala Gimnazială Călinești-Oaș și agenți economici.
  În penitenciar s-au desfășurat activități de informare cu privire la cum putem proteja mediul înconjurător si dezbateri pe tema modului in care sunt folosite sau irosite resursele naturale, iar în data de 20.03.2017 un grup de 12 deținuți au participat la o activitate de igienizare a malurilor si digurilor râului Someș pe raza municipiului Satu Mare.

  Ovi şi prietenii apelor
  Au avut loc activități cu caracter didactic și educativ în scoli și grădinițe, prezentarea unei cărți de povești – ”Ovi își face prieteni noi” reprezentând o poveste pentru copii, care îi ajută pe cei mici să se familiarizeze cu numele și localizarea principalelor râuri din România.

  Iar Ovi chiar şi a făcut prieteni noi în acţiunile desfăşurate de reprezentanţii SGA Satu Mare la Şcoala Generală Grigore Moisil, acolo unde elevii clasei I C au ţinut să marcheze momentul prin desene special dedicate…apei.

  Iar ca o recunoaştere a talentului micuţilor şi a implicării lor în acţiunile dedicate Zilei Apei, toate desenele au fost expuse în această săptămână la sediul Serviciului de Gospodărire a Apelor Satu Mare.

  Sloganul anului 2017 este: Why waste water?- De ce (să) irosim apa?
  Provocarea lansată pentru acest an este APA și APA UZATĂ, o tematică pe cât de generoasă, pe atât de importantă pentru viața noastră. În acest sens celebrarea se dovedește a fi o bună ocazie pentru a ne reaminti cât de importante sunt eforturile concrete de identificare a problemelor și găsirea de soluții practice și eficiente pentru asigurarea accesului la servicii de apă pentru toți cetățenii României și în același timp, asigurarea protecției resurselor de apă.

  La nivel mondial, majoritatea apelor uzate din locuințe, orașe, industrie și agricultură se întorc în natură fără a fi epurate sau reutilizate – poluând mediul și pierzând substanțe nutritive importante, precum și alte materii recuperabile.

  ziua-apei1

  În loc să irosim apele uzate, trebuie să reducem volumul acestora și să le reutilizăm. În cadrul locuințelor, putem reutiliza apele reziduale reciclate la udarea grădinilor și a terenurilor cultivate. În orașe, putem epura și utiliza apele uzate la udarea spațiilor verzi. În industrie și agricultură, apele uzate pot fi epurate și folosite ca ape de răcire sau ape pentru irigații.

  Exploatând această resursă prețioasă, vom face ca circuitul apei să devină mai eficient pentru toate viețuitoarele și vom contribui la îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă care vizează reducerea la jumătate a volumului de ape uzate neepurate și intensificarea procesului de reciclare și reutilizare sigură a apei.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE