More  Primăvara, anotimpul sumbru al sinucigaşilor. Explicaţia specialiştilor

  sinucigas-1

  Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primăvară numărul sinuciderilor în România creşte cu 20% faţă de celelalte perioade ale anului. Judeţul Satu Mare este „fruntaş“ la numărul de sinucideri.

  Dacă în anii trecuţi Satu Mare se afla, alături de Covasna şi Harghita, între primele judeţe în ceea ce priveşte suicidul prin spânzurare, iată că anul acesta sătmărenii au ales să termine cu conturile vieţii prin aruncarea în apele Someşului.   ”Probabil este metoda cea mai ieftină faţă de altele care sunt mai scumpe. E clar însă că primăvara influenţează psihicul, iar creşterea numărului de tentative de suicid în această perioadă are şi o explicaţie ştiinţifică. Explicaţiile sinuciderilor, în general, ar fi: lipsa de perspectivă, lipsa de finalizare, lipsa de afectivitate, sunt familii despărţite, copiii fiind într-o parte, părinţii în altă parte, sau numai un membru al familiei este singur, deci ruperea de cămin, de tradiţie, este dificil de suportat. Primăvara, în general, nu lipsa aceea de vitamine de care se vorbeşte, astenia de primăvară, ci primăvara este reînvierea naturii, vine lumină, căldură şi în situaţia aceasta parcă dacă eşti singur eşti mai izolat”, a declarat academicianul Virgil Enătescu, medic psihiatru.

  De asemenea, medicul psihiatru Dr. Anca Durla din Satu Mare crede că primăvara, alături de toamnă, este anotimpul care predispune cel mai mult la suicid, asta şi fiincă numărul de depresii creşte în aceste ano-timpuri. “Totuşi eu cred că metoda de sinucidere prin înec este de fapt un parasuicid, adică cei care recurg la această metodă de fapt doresc mai mult să atragă atenţia asupra lor şi asupra problemelor cu care se confruntă. În orice caz, este sigur că problemele financiare pe care le au oamenii în perioada aceasta este unul dintre factorii primordiali care îi împing spre fapte necugetate”, ne-a declarat psihiatrul Dr. Anca Durla.

  Sinuciderea, adesea provocată de depresie  
  Catalogată drept „boala secolului”, depresia afectează peste două milioane de români iar tinerii de azi sunt mai depresivi decât generaţiile anterioare. Cauzele acestei boli ar fi dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele, potrivit Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate.   Peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie, iar numărul persoanelor care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat de Centrul de consiliere şi educare pentru sănătate.

  sinucigas-2

  Netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume. În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.   Specialiştii au mai constatat că tinerii de azi sunt mai depresivi faţă de tinerii din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai numeroşi şi mai variaţi.

  sinucigas-3
  Printre factorii declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor se mai află explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE