More  Profesori şi elevi sătmăreni implicaţi în proiectul “Erasmus +” din oraşul Fatima

  poza1 (2)

  În perioada 20 – 24 februarie 2017, cinci elevi şi doi profesori ai Liceului Tehnologic “Contantin Brâncuşi” Satu Mare au participat la prima întâlnire de tipul: activităţi de învăţare şi formare din cadrul proiectului Erasmus +, acţiunea cheie KA2, intitulat “Cook Healthy, Eat Healthy, Live Healthy” – “Găteşte, mănâncă şi trăieşte sănătos”, organizat în oraşul Fatima, din Portugalia. Fiecare ţară parteneră: Italia, România, Turcia şi Polonia a fost reprezentată de un grup de elevi şi profesori. Din partea liceului sătmărean au participat: director adjunct prof. Pop Olivia, coordonatoarea proiectului; prof. Harca Mărioara şi elevii: Boroş Larisa, clasa a XII-a, Andreica Daniela Monica, clasa a XII-a, Herman Reiner David, clasa a XI-a, Boros Erik, clasa a IX-a şi Rusz Mihai Nicolae, clasa a XI-a.

  În prima zi am fost primiţi de profesorii din echipa de proiect a şcolii gazde şi de elevii liceului din oraşul Fatima. După deschiderea oficială a reuniunii de proiect, fiecare grup de elevi şi-a prezentat şcoala şi oraşul de unde provine. De asemenea, au fost organizate ateliere de lucru unde elevii au lucrat în echipe de naţionalităţi mixte pe tema jocurilor tradiţionale, având posibilitatea de a-şi exersa şi dezvolta cunoştinţele de limbă engleză.

  Un moment foarte important al întâlnirii a fost pregătirea a trei meniuri sănătoase tradiţionale reprezentative pentru zonele de provenienţă a partenerilor. În acesst fel, elevii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu  preparatele culinare tradiţionale din diferite părţi ale Europei. Elevii au conlucrat foarte bine în grupe mixte, iar apoi au degustat şi savurat deliciile culinare pregătite.

  20170223_175052

  Elevii au lucrat şi la pregătirea paginii web a proiectului, pe care au postat reţetele şi pozele pentru şase meniuri sănătoase specifice fiecărei ţări partenere. Au avut loc şi activităţi sportive prin intermediul cărora elevii au putut să se întreacă în diferite competiţii, dezvoltându-şi în acelaşi timp şi spiritul de echipă.

  Momentele culturale au fost foarte bine marcate. Astfel, în oraşul Fatima, au fost efectuate vizite: la Sanctuarul din Fatima, loc de pelerinaj renumit şi la Muzeul de ceară “Vida de Cristo” unde toţi am admirat viaţa lui Hristos, reprezentată prin 210 figuri de ceară. Am mai vizitat: spectaculoasa peşteră „Mira de Aires”; orăşelul Obidos, cunoscut pentru renumitul lichior  ce se consumă din căniţe de ciocolată şi oraşul Nazare.

  Am petrecut o săptămână minunată în oraşul Fatima din Portugalia, sub auspiciile proiectulului “Erasmus +”, iar în perioada 2 – 6 mai 2017, Liceul Tehnologic “Contantin Brâncuşi” din Satu Mare va fi gazda următoarei reuniuni a reprezentanţilor din ţările implicate în acest proiect.

  Informaţiile ne-au fost oferite de profesor Pop Olivia, coordonatorul proiectului.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE