More  RECITATIO a ajuns la ediţia a XI-a

  RECITATIO-a-ajuns-la-ediţia-a-11-a-1

  Organizatorii acestei competiţii deja cu tradiţie în judeţul Satu Mare sunt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest şi Cenaclul Cronograf.

  Concursul de recitări „Recitatio” s-a adresat elevilor de liceu şi studenţilor sătmăreni, având ca scop fundamental promovarea liricii sătmărene şi implicit a scriitorilor locali, precum şi descoperirea de talente actoriceşti în rândul tinerilor.

  Competiţia a fost structurată pe două secţiuni, şi anume: interpreţi individuali (utilizând sau nu fundal muzical) şi grupuri de recitatori. Concurenţii individuali au putut participa cu o singură poezie sau cu un colaj de poezii – care să nu depăşească limita de timp de 5 minute – obligatorie/obligatoriu, conform scopului evenimentului, din lirica poeţilor sătmăreni. Grupurile de recitatori au avut oportunitatea de a prezenta un colaj din poeziile unui singur poet sau mai multor poeţi sătmăreni, după preferinţă. Durata totală a prestaţiei – la această secţiune – nu a putut depăşi 10 minute.

  Un element remarcabil al evenimentului a fost multiculturalismul, întrucât regulamentul a încurajat faptul că recitarea poate fi performată în orice limbă. Astfel, pe parcursul evenimentului, s-a pus în mod evident accentul pe ideea de cooperare între diferitele naţiuni din judeţul nostru din perspectiva unui spirit de toleranţă.

  Cei care au jurizat actele artistice au fost prestigioşi oameni de cultură şi teatru sătmăreni, alături de preşedintele juriului – îndrăgitul actor Dorel Vişan.

  „Recitatio” s-a dovedit a fi un eveniment reuşit, unde a primat talentul, spiritul competitiv pozitiv şi iubirea pentru arta recitării şi literatura sătmăreană.

  Rareş Jucan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE