More



    Săptămâna francofoniei la Biblioteca Județeană Satu Mare

    france

    Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Liceul de Arte „Aurel Popp” și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, organizează în perioada 20-24 martie o serie de activități reunite sub genericul „Săptămâna francofoniei”, pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, sărbătorită în fiecare an la data de 20 martie.

    În decursul acestei perioade vor fi organizate expoziții tematice de carte la Secția de împrumut pentru copii, Filiala nr. 1 și Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”. Cadrele didactice și elevii pasionați de limba și cultura franceză sunt invitați să viziteze Biblioteca Județeană Satu Mare și să împrumute cărți sau alte publicații tipărite în limba lui Balzac.

    În acest context, joi, 23 martie, cu începere de la ora 13.00, Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr” va găzdui colocviul intitulat „J’aime la France”, derulat la inițiativa d-nei bibliotecar Maria Rusu, cu participarea unui grup de elevi din mai multe clase de la Liceul de Arte „Aurel Popp”, în coordonarea doamnelor prof. Pereș Laura și Berciu Lola.

    Săptămâna francofoniei la Biblioteca Județeană Satu Mare se va încheia vineri, 24 martie, cu o activitate derulată în cadrul Filialei nr. 1, participanți fiind de această dată elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară „George Emil Palade”, îndrumați de d-na prof. Ghirasin Marina.

    În acest fel, instituția cărții își propune să promoveze ideile, valorile și simbolurile culturii franceze și să stimuleze dialogul și schimbul de idei dintre cultura română și cea franceză. Organizația Internațională a Francofoniei este o organizație internațională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reunește state și guverne de pe cinci continente: 53 de state și guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat și 13 cu statutul de observator. Între inițiatori s-a numărat Léopold Sédar Senghor. Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înființarea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează “Ziua Internațională a Francofoniei”. ACCT, ale cărei titulatură și portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit “Agenția Interguvernamentală a Francofoniei” (AIF) în 1999. Pentru o mai bună vizibilitate și coerență pe scena internațională, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat în “Organizația Internațională a Francofoniei” (OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei.

    Francofonia a decis să-și aprofundeze dimensiunea politică și să se transforme dintr-o agenție de cooperare interguvernamentală cu un fundament profund cultural, într-o organizație internațională, cu toate implicațiile și transformările necesare acestui scop. Astfel, OIF a jucat un rol determinant în mobilizarea statelor și guvernelor membre pentru ratificarea în cadrul UNESCO a Convenției pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, care a intrat în vigoare la 18 martie 2007.

    România a devenit membru observator al comunității statelor și guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles în 1991.

    Obiectivele Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), aşa cum sunt ele statuate în Carta Francofoniei (noiembrie 2005), sunt: instaurarea şi dezvoltarea democraţiei; prevenirea, gestiunea şi rezolvarea conflictelor; susţinerea statului de drept şi a drepturilor omului, intensificarea dialogului între culturi şi între civilizaţii; apropierea între popoare prin cunoaşterea reciprocă; întărirea solidarităţii existente prin acţiuni de cooperare multilaterală menite să favorizeze dezvoltarea economică; promovarea educării şi formării.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE