More  Site-ul oamenilor de afaceri

  E nevoie de un site al oamenilor de afaceri destinat parlamentarilor români ?! Prin intermediul acestui site parlamentarii români s-ar putea conecta în permanenţă la mediul de afaceri românesc. În acest fel, multe din sesizările oamenilor de afaceri s-ar putea transforma în proiecte de lege sau în amendamente menite să armonizeze şi să încurajeze dezvoltarea mediului de afaceri românesc. De ce ar fi nevoie de un astfel de site?

  Se ştie din presă că există perioade în care parlamentarii şi reprezentanţii Administraţiilor Publice Locale se întâlnesc cu oameni de afaceri autohtoni. Am participat la o astfel de întâlnire la care au fost prezenţi 10 oameni de afaceri. Începutul dezbaterilor a fost promiţător. La un moment dat, discuţiile au fost monopolizate de doi oameni de afaceri, care au detaliat foarte multe din problemele financiare şi fiscale. La unele dintre probleme, cei doi oameni de afaceri au prezentat parlamentarilor şi soluţiile necesare pentru rezolvarea acestora. Întâlnirea s-a definitivat cu nemulţumirea celorlalţi oameni de afaceri, care n-au mai reuşit să-şi prezinte petiţiile în faţa reprezentanţilor poporului. Este adevărat că după această întâlnire cu oamenii de afaceri s-au mai purtat discuţii în particular cu parlamentarii, dar multe dintre ideile bune poate n-au mai fost notate într-o agendă de lucru. Nimeni nu contestă faptul că anumite probleme ale oamenilor de afaceri au fost rezolvate de către legislativ, dar multe dintre ele au rămas undeva pe o „listă de aşteptare”.

  Fără schimbări legislative periodice eficiente nu se pot rezolva problemele reale cu care se confruntă oamenii de afaceri români. Degeaba unii apelează la proteste şi lasă petiţii pe la ministere sau sindicate, pentru că aceste acţiuni rămân undeva într-un dosar conform proverbului: „Câinii latră, caravana trece!”. Presaţi de unele nemulţumiri şi nedreptăţi, unii oameni de afaceri se adresează în particular marilor personalităţi politice, care mai vin din când în când în teritoriu, în speranţa că unele probleme vor fi rezolvate prin intermediul intervenţiei lor oficiale în Parlamentul României. Entuziasmul şi încrederea se sting în momentul când aceştia constată că nu s-a schimbat nimic în urma sesizărilor particulare. Dezamăgirile sunt amare, iar revolta interioară a oamenilor de afaceri se materializează în cuvintele: „ Totul a fost o frecţie la piciorul de lemn!”.

  Înfiinţarea unui astfel de site al oamenilor de afaceri din România, sub tutela Parlamentului României, ca o bază reală de documentare pentru reprezentanţii comisiilor de specialitate, ar oferi posibilitatea oamenilor de afaceri să-şi prezinte în mod pragmatic petiţia şi soluţiile legislative pe care ei le întrevăd, dacă luăm în considerare trăirile lor practice din producţie sau comerţ. Pe de altă parte s-ar putea renunţa la acele întâlniri cu oamenii de afaceri, care sunt obositoare şi tensionate din cauza detaliilor în care se pierd unii petiţionari excesiv de entuziaşti.

  După popularizarea adresei site-ului… ar fi doar o chestiune de timp, toţi oamenii de afaceri români s-ar familiariza cu această formă de comunicare modernă şi eficientă, menită să ancoreze zilnic parlamentarii la realităţile mediului de afaceri românesc. Reducerea discrepanţelor existente între legislaţia actuală fiscală şi ceea ce se întâmplă în mod real în viaţa oamenilor de afaceri ar putea duce la: stimularea potenţialilor investitori români; reducerea evaziunii fiscale şi la o creştere economică benefică atât pentru bugetul de stat cât şi pentru întreprinzătorii particulari din România.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE