More


  Au sunat sirenele la Satu Mare

  =

  sirene

  Ieri au sunat sirenele în tot județul. A fost doar un exercițiu prin care se încearcă înștiințarea cetățenilor cu privire la semnificația fiecărui sunet – ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciții similare s-au făcut și în alte țări.

  Avertizare și alarmare
  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) desfășoară, de marți până vineri, la nivel național, un amplu exercițiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. La Satu Mare exercițiul s-a derulat ieri, 20 aprilie.

  Înștiințarea, avertizarea, pre-alarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperea unor baraje hidrotehnice sau căderea obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

  Peste 160 de alarme în județ
  La nivelul județului Satu Mare există 164 mijloace de avertizare și alarmare, dintre care:

  – 51 sirene electronice. Acestea pot fi comandate centralizat și local, cu posibilitatea transmiterii de mesaje vocale (dintre acestea 11 sunt în municipiul Satu Mare, dispuse în zonele cel mai aglomerate);

  – 113 sirene electrice, dintre care: 40 în municipiul Satu Mare (pot fi acționate centralizat) și 73 în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ (pot fi acționate doar local).

  Scopul principal este de a verifica modul cum reacționează autoritățile locale și funcționarea sistemelor de alarmare de pe raza județului Satu Mare.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img