More


  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii

  =

  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii (1)

  Duminică a fost celebrată una dintre cele mai însemnate sărbători ale creștinătății și anume “Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim”. În România și implicit județul Satu Mare, sărbătoarea este cunoscută din moși-strămoși și sub numele de Florii – datorită unei puternice simbolistice florale.

  Catedralele și bisericile din municipiul Satu Mare au fost pline de credincioși creștini cu ocazia sărbătorii pre-pascale a Floriilor. Spre exemplu, Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, Catedrala Greco-Catolică “Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” sau Biserica Romano-Catolică Calvaria au fost aproape neîncăpătoare. Credincioșii, cu mic, cu mare, copii, părinți, bunici au participat la slujbele oficiate cu ocazia Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.

  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii (5)

  La intrarea în catedrale și biserici au fost amplasate coșuri cu ramuri de salcie din care toți cei care au participat la liturghie au avut prilejul de a duce acasă câteva în scopul binecuvântării locuinței mai ales acum, la începutul Săptămânii Patimilor – ori Săptămâna Mare – cum mai este cunoscută în rândul credincioșilor de majoritatea confesiunilor, înainte de sărbătoarea pascală propriu-zisă.

  Atmosfera din lăcașurile de cult a fost una de pace, lumină, iar în aer plutea chiar un spirit de fraternitate, care amintea de faptul că la nivel esențial suntem toți oameni atât de simpli – ființe care tânjesc mereu după ceea ce este spiritual și mai presus de toate lucrurile pe care le percepem strict cu cele 5 simțuri.

  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii (4)

  Reprezentanții clericilor, fie ei de confesiune ortodoxă, greco-catolică sau romano-catolică, au purtat haine preoțești de sărbătoare, iar liturghia a fost săvârșită după programul special al sărbătorii. Alături de corurile bisericești care au interpretat cântece religioase pe mai multe voci, credincioșii, eleganți și vădit pregătiți pentru marea sărbătoare, au participat activ la slujbele oficiate.

  Pe lângă semnificația creștin-religioasă – aceea de intrare călare pe un asin a Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim – moment de bucurie contrastant cu dureroasa și însângerata Săptămână a Patimilor ce a urmat evenimentului, sărbătoarea are puternice accente de simbolistică florală. Acestea trimit cu gândul la renașterea naturii, acum, la început de primăvară și la întregul proces nesfârșit, ciclic de regenerare a Pământului.

  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii (3)

  Însemnătatea creștin-religioasă este arătată în mod clar de către părintele Cleopa în Predica la Duminica Floriilor: “Intră astăzi Hristos cu slavă în Ierusalim, ca un Împărat, ca să împărățească în veci peste îngeri și peste oameni. Vine să arate lumii că El singur este adevăratul Împărat și Mântuitor. Vine Hristos în Ierusalim să se dea de bunăvoie în mâinile cărturarilor și fariseilor plini de zavistie și răutate, care căutau să-L omoare. Vine Mântuitorul spre patimă de bunăvoie, ca să fie vândut de ai Săi în mâinile dregătorilor, să fie răstignit pe cruce și să moară pentru mântuirea noastră, iar a treia zi să învieze.”

  Simbolistica florală a explicat-o duminică foarte bine patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel în cuvântul de învățătură rostit la slujba Intrării Domnului în Ierusalim de la Catedrala Patriarhală: “În această zi, florile noastre sunt lumini ale rugăciunii, ale smereniei, ale postirii, ale bunătății inimii milostive și daruri ale curăției dobândite prin pocăință, prin sfințirea sufletului, prin înfrânare, spovedanie și împărtășire mai deasă; pe scurt, florile iubirii sfinte și smerite față de Dumnezeu și de oameni.”

  Bisericile din municipiul Satu Mare, pline de Florii (2)

  Sărbătoarea Floriilor este, așadar, considerată un eveniment-cheie al întregii creștinătăți, indiferent de ramurile și subramurile acesteia – o sărbătoare ce radiază prin mesajul ei sfânt idei și stări precum bucurie, renaștere și lumină.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img