More

    Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și vânt

    satu-mare-centru

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, avertizări Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și intensificări ale vântului, valabile începând de miercuri dimineața până vineri, în toate regiunile țării.

    Potrivit meteorologilor, în data de 19 aprilie, în intervalul orar 9:00 — 18:00, intră în vigoare atenționarea Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în zona înaltă a Carpaților Meridionali și a Munților Banatului. Județele afectate vor fi: Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș. Astfel, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și a Munților Banatului va ninge abundent, iar vântul va sufla tare, cu peste 80 — 100 kilometri/oră, viscolind puternic zăpada și reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

    De asemenea, miercuri, între orele 4:00 — 18:00, va fi în vigoare atenționarea Cod galben de precipitații abundente, ninsori și strat de zăpadă la munte și intensificări ale vântului în zone din 25 de județe. Astfel, precipitațiile vor cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului și cea mai mare parte a zonei de munte. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării și local, îndeosebi în regiunile sudice și centrale, viteza la rafală va depăși 50 — 55 kilometri/oră.

    Conform ANM, începând din 19 aprilie, ora 18:00, și până în 21 aprilie, ora 6:00, avertizarea Cod portocaliu se va muta în zone din 12 județe aflate în centrul, nordul și nord-estul țării. Județele vizate sunt: Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita.

    Nu în ultimul rând, în intervalul 19 aprilie, ora 18:00 — 21 aprilie, ora 10:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de vreme rea, ce va cuprinde 30 de județe și municipiul București. Aici, temporar, vor fi precipitații mai ales în sudul, centrul și estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi (20 aprilie) și în noaptea de joi spre vineri (20/21 aprilie), aria acestora se va restrânge către est.
    Totodată, la munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă. În restul țării va ploua, iar, începând din noaptea de miercuri spre joi (19/20 aprilie), în Moldova și pe arii mai restrânse în Maramureș, Transilvania și trecător în zona deluroasă din sud se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50 — 60 km/h.

    ANM precizează că vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile țării.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE