More  Cozi imense la punctele de trecere a frontierei

  turos-lorand-(2)

  Într-o declarație politică rostită marți în plenul Parlamentului, senatorul UDMR sătmărean Turos Lorand solicită Guvernului României să suspende controlul amănunțit la frontieră, după modelul adoptat recent de Croația, pentru a reduce cozile uriașe de la punctele vamale.

  În urma intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene efectuează verificări ample la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre, începând cu data de 7 aprilie. Potrivit Poliției de Frontieră Române, „Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele controlate nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia”. Teoretic această măsură este în interesul Europei și a cetățenilor din Uniunea Europeană. Practic, însă, este o încălcare grosolană a unuia dintre conceptele de bază ale Uniunii, respectiv libertatea de circulație și de ședere a persoanelor în UE, piatra de temelie a uniunii, instituită prin Tratatul de la Maastricht în 1992.

  Faptul că această verificare amplă se aplică nu doar în cazul frontierelor externe ale Uniunii Europene, ci și la frontierele dintre statele membre, consider că este o mare nedreptate față de România, care deși a îndeplinit toate condițiile tehnice și juridice pentru aderarea la spațiul Schengen, din motive pur politice a rămas pe dinafară. Odată cu aplicarea noilor reglementări, regăsim la granițele noastre de Vest condiții de dinaintea aderării la Uniunea Europeană, cozi imense, timp de așteptare de mai multe ore. Și toate acestea înaintea Sărbătorilor Pascale, când mulți dintre românii din diasporă doresc să petreacă Sfintele Sărbători acasă, alături de cei dragi.

  Pe lângă această problemă punctuală, să nu uităm de românii care au domiciliul în localități din Ungaria aflate în imediata apropiere a graniței de Vest a României, care și-au cumpărat case acolo și fac zilnic naveta la locurile lor de muncă din România, deoarece au crezut de-a lungul anilor în promisiunile politicienilor privind aderarea României la Spațiul Schengen într-un interval de timp foarte scurt.

  Aceste persoane, chiar dacă au case dincolo de graniță, muncesc și plătesc impozite în România. Dimineața stau ore în șir la punctele de trecere a frontierei pentru a ajunge la serviciu și la școală, cu copiii. Datoria Guvernului și a Președintelui României este să apere drepturile acestor cetățeni. Și avem un exemplu de urmat. Cel mai nou membru al Uniunii Europene, Croația, a suspendat aplicarea Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, pentru că era contra intereselor cetățenilor croați. Cred că ar fi cazul ca patriotismul guvernanților să se manifeste nu doar în vorbe, ci și în apărarea intereselor tuturor cetățenilor, nu doar a celor care pot trece de uriașele cozi de la vamă având în buzunar un pașaport diplomatic.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE