Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, va găzdui luni, 24 aprilie 2017, cu începere de la ora 14.00, în Sala Multimedia, un dublu eveniment editorial.
Profesorul Carol C. Koka își va lansa volumul de versuri intitulat „Primăvara sufletului” și o culegere de „Anecdote, replici spirituale și întâmplări amuzante cu mari personalități ale istoriei și culturii”.
Ambele lucrări au apărut în condiții grafice deosebite, prima la Editura „Profundis”, în anul 2016, iar cea de-a doua, la Editura „Citadela”, în anul 2017.
Recentele apariții editoriale vor beneficia de prezentarea cunoscuților oameni de cultură Loredana Știrbu, Voicu D. Rusu, Aurel Pop și Ioan Anițaș. Moderatoarea evenimentului va fi d-na Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare.
„Acest eveniment editorial vine să completeze într-un mod fericit activitățile pe care Biblioteca Județeană Satu Mare le va derula în decursul perioadei cuprinse între 24 și 28 aprilie, denumită generic Săptămâna națională a bibliotecilor, ca o consecință firească a faptului că pe 23 aprilie se sărbătorește Ziua Națională a Bibliotecarului și Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor.
Îi adresăm mulțumiri profesorului și bunului nostru colaborator, Carol C. Koka, pentru faptul că a ales instituția noastră ca spațiu de lansare a celor mai recente apariții editoriale apărute sub semnătura domniei sale. Această alegere ne reconfirmă faptul că instituția cărții își duce la îndeplinire onoranta misiune de a promova autorii locali și scrierile lor.”
La eveniment sunt invitați să participe scriitori, oameni de cultură, profesori, prieteni și apropiați ai autorului, jurnaliști și bibliotecari, membri ai comunității locale și județene iubitori de literatură.
Date biografice despre autor:
Carol C. Koka s-a născut la 1 ianuarie 1949, în Satu Mare. A absolvit în 1967 Liceul „Mihai Eminescu”, iar în 1974 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În același an, a absolvit și cursurile Seminarului Pedagogic Universitar.
A activat ca profesor de istorie la mai multe unități de învățământ din municipiul și județul Satu Mare: Liceul Agro-Industrial din Livada, Liceul Economic, Liceul Nr. 7 de Alimentație Publică, Grupul Școlar Industrial Construcții de Mașini Unio și Școlile Generale „Grigore Moisil”, nr. 3 și nr. 5 din Satu Mare.
A debutat în presă la „Cronica sătmăreană”, în anul 1985. A fondat și a editat timp de nouă ani revista școlară „Echinocțiu” (2001-2009). Face parte din colectivul redacțional al revistei „Mărturii culturale” și colaborează cu publicațiile „Citadela”, „Mesagerul albastru”, „Eroii Neamului”, „Școala sătmăreană”, „Signet”, „Informația de Duminică”, „Cronograf”, „Timpul md”, „Gherla Info”. În prezent este redactor la „Actualitatea sătmăreană”, ziar online independent. În activitatea sa de gazetar a semnat peste 300 de articole și studii publicate în presa locală și națională.
A publicat următoarele cărți: „Geografie fizică. Culegere de lecturi geografice”, Editura Solstițiu, 2002; „Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini Unio Satu Mare – Monografie”, Editura Citadela, 2009; „Satu Mare – Repere de cronologie istorică”, Editura Eco Print, 2012; „Cenaclul Afirmarea – Cronici de cenaclu 2013”, Editura Inspirescu, 2014; „Atentatul de la Sarajevo în paginile ziarului Românul”, Editura Inspirescu, 2014; „Cenaclul literar Afirmarea – Cronici și antologie 2014”, Editura Inspirescu, 2015. Este membru al Asociației Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare precum și al cenaclurilor literare „Afirmarea” și „Cronograf”.