More


  Europa – în schimbare de la un macaz la altul

  =

  … și inevitabilul s-a produs în ”hexagonul tuturor posibilităților”. Într-un moment de reașezare a istoriei, Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron (23,75%) şi Marine Le Pen (21,53%) se vor duela în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franța.

  Considerat un trendy de imagine, milionarul Emmanuel Macron cucereşte prin relaxare și printr-un limbaj interesat care se vrea firesc, dar şi printr-un stil de viață, pândit de francezii adoratori a tot ceea ce poate duce la derapaje de la morala unei vieți cumpătate și cuminți; el insinuând prin atitudinea mediatică ideea că “îmi trăiesc viaţa cum vreau şi cu cine vreau” ( conform Cotidianul ). Aceste picanterii prind la francezi, exersați să ia viața ”în neserios”, trecând prin cancan-ul propriu înaintea platformelor politice, pe care nu multă lume din societatea franceză îşi dă osteneala să le studieze. Printre doritorii de show & circle admiratori ai lui Macron, se deschide o paletă largă de alegători, de la domnişoarele care îi admiră atitudinea de vedetă media, până la domnii de vârste venerabile, cuceriţi de nonşalanţa şi tinereţea perpetuă a doamnei Macron.

  În tabăra adversă, se află candidata Marine Le Pen, care printr-un extremism naţionalist al unui discurs hotărât și atrăgător, dar și furios, poate bate-n inima bătrânei Uniuni Europene cu un ”pumn în masă” greu și decisiv, având ca scop declarat, organizarea unui referendum pentru ieşirea Franţei din Uniune; doi candidați, cu ideologii și discursuri total opuse, dar cu un rol decisiv în creionarea viitoarei hărți geo-politice a Europei și a lumii.

  Reușita unui ”grand poupée” în persoana lui Emmanuel Macron la conducerea Franței poate face ca UE să poată spera într-un tempo cât mai moderatto al finalului de operă până la o cădere letargică și întârziată a cortinei, pe când o reușită a lui Marine Le Pen, care pozează într-o candidată idealistă, pentru un viitor mai ”ortodox” din toate punctele de vedere în Franța, cu idealuri apropiate modelului creștin – patriotic a Ioanei d’Arc, poate da mari bătăi de cap ”greilor” de la Bruxelles, continuând seria reușitelor prezidențiale atipice, începute de Donald Trump în SUA.

  Continuarea ultimului act … peste două săptămâni. Până atunci, noi, ceilalți spectatori ai acestei mari scene, suntem invitați la așteptare și reflexie. Și apropo …”Vous voulez une cigarette”?

  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img