More  Fără bani nu se poate face politică!

  Deunăzi pe un post de televiziune naţional se vorbea cu mare aplomb despre oamenii de afaceri şi implicarea lor în viaţa politică din România. Mai sunt unii „visători”, care nu vor să conştientieze faptul că fără bani nu se poate face politică ! Ani şi ani de zile în România, unii au pus „carul înaintea boilor” în sensul că au încercat să acumuleze bani pentru costisitoarele campanii electorale pe fondul unui vid legislativ. Alţi „deştepţi”, coordonaţi de forţele politice concurente, s-au gândit să judece retroactiv anumite acţiuni de „colectare” a fondurilor băneşti necesare pentru campaniile electorale. Mai mult de-atât, au fost condamnate personalităţi politice din România, după cum bine ştiţi, care au fost discreditate şi aduse în pragul disperării, numai şi numai pentru că au dorit să candideze pentru preşedinţie sau Parlamentul României.

  „Jocurile politice” au dus la eliminarea de pe scena politică a unor politicieni, care poate ar fi găsit soluţiile eficiente pentru o creştere economică sănătoasă de tip capitalist. Dramatic rămâne faptul că după o sumedenie de arestări spectaculoase, mai ceva „ca-n filme”, unii s-au „trezit” să regândească şi să reîntregească legislaţia referitoare la strângerea de fonduri băneşti pentru campaniile electorale. Hai să fim serioşi ! Din cotizaţiile membrilor de partid nu se pot aduna sumele necesare pentru o campanie electorală bine elaborată şi structurată în condiţiile unei concurenţe puternice, susţinută şi ea financiar, din diferite surse mai mult sau mai puţin cunoscute.

  Cert rămâne faptul că oamenii de afaceri din diferite partide au susţinut într-un fel sau altul campaniile electorale. Cum poţi oare să atenuezi o campanie electorală, dacă nu prin descurajarea finanţării acesteia de către „pionii” de bază ai concurenţei, care „umblă cu lumânarea” pentru ca să găsească motive de incriminare ? După îndelungi procese şi ani de suferinţă ne-am trezit cu oameni politici care au fost eliberaţi şi reabilitaţi în ochii românilor. Ce să mai credem din toate aceste poveşti dramatice, în care actorii principali au fost oameni politici inteligenţi şi foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional ? Cine oare a avut interesul să-i elimine pe cei mai „luminaţi” fii ai vremurilor postdecembriste ? Fără oameni de afaceri nu poate să existe prosperitate, iar descurajarea acestora, când este vorba de finanţarea campaniilor electorale, nu poate să ducă decât la binecunoscutele cuvinte: „Somnul raţiunii naşte monştri”.

  Nu se poate construi o democraţie autentică românească dacă ne folosim de mijloace şi metode legislative rigide coercitive, care ne trimit în trecutul nu prea îndepărtat al economiei planificate şi a partidului unic. Legislaţia trebuie să fie permisivă, pentru că în economia de piaţă e nevoie de încurajarea ideilor noi politice, dar şi a strategiilor economice ale oamenilor de afaceri. Dacă se va crea o simbioză relaxată între zona politică şi zona mediului de afaceri vom avea parte de o concurenţă loială menită să ducă ţara noastră democratică la prosperitate şi creştere economică. Mulţi vorbesc despre strategiile italienilor sau de sistemul fiscal relaxat din alte ţări. Noi, parcă abia aşteptăm să mai vedem câte-un condamnat, fie el politician sau om de afaceri, care este „ghilotinat” în piaţa cea mare a Spaţiului Public ! Interesant este că în nicio ţară din Est nu se face atâta „tam-tam” pe marginea „acumulărilor sălbatice de capital”. Măi, măi, vecinii noştri or fi „sfinţi” ? sau sunt cu adevărat patrioţi inteligenţi!

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE