More  Frumuseţile mai puţin cunoscute ale judeţului Satu Mare

  drumetii-2

  “Natura e frumoasă în orice colţ al ei. Orice drumeţie are o poveste, în trăiri, imagini şi detalii. Încercăm să facem cunoscute frumuseţi ale naturii şi locuri umblate sau mai puţin umblate din judeţele din nord-vestul ţării. Aceasta este <politica> noastră”, spun cei de la Drumeţii Hai Hui.

  Văgaş – satul uitat, văzut prin ochii unui drumeţ
  Localitatea Văgaş, din comuna Tarna Mare, este cunoscută mai ales pentru că în urma Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011 satul nu avea nici un locuitor. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului.

  Văgaş are ca inteles literar despicătură, răritură şi provine din activitatea exploatării lemnului. Un sat care s-a format acum cca. 150 de ani din muncitori forestieri veniţi de prin Cehia şi Slovacia şi care şi-a trăit apogeul în anii 1940 – 1950 când acolo locuiau în jur de 100 de familii.

  drumetii-1

  “Câteva articole sporadice în presa sătmăreană, nişte cioturi pe Wikipedia şi câteva poze pe Google Earth care acum nu mai sunt, ne-au impulsionat să ne promitem că vom vizita cândva aceste locuri, şi acest timp a venit într-o zi tristă, la răscrucea anotimpurilor Iarna – Primăvara. O răscruce de drumuri din Tarna Mare şi un indicator ne îndreaptă paşii catre Văgaş, trecând lin printr-o perdea de pădure ce separă cele două sate, însoţiţi de susurul lin al Văii Morii. Găsim Văgaşul la iesirea din pădure, cu poienile lui în care vedem un amestec între actualitate (spaţii pentru păşunat, două dependinţe) şi trecut, zone peste care timpul a lovit implacabil şi peste care codrul oşenesc vine şi pune încet stăpânire. Nostalgia şi tristeţea te lovesc implacabil când vezi casele părăsite şi la gândul că acum câteva zeci de ani aceste locuri palpau şi erau pline de viaţă, iar cerul trist ne-a acompaniat aceste stări. Însă la final, pentru faptul că am venit cu sufletele curate şi deschise, Văgaşul a făcut o despicătura între nori, prin care ne-a trimis o rază de soare să ne mângâie obrajii în semn de mulţumire că l-am vizitat şi ne-a umplut sufletele cu căldură şi speranţă. Am lăsat Văgaşul în urmă şi tristeţea la fel. Văgaşul vă aşteaptă şi pe voi…” ne-au făcut curioşi cei de la Drumeţii Hai Hui.

  drumetii-5

  Frumuseţi ascunse – Cascada de pe Valea Băii ( Munţii Oaş )
  Cu o cădere de cca 10 m formată din două porţiuni, se poate spune ca aceasta cascada este cea mai mare din Muntii Oas si din judeţul Satu Mare, iar frumusetea si atractia ei constă şi datorita prezentei sale în cadrul acestei grupe montane ale căror vârfuri nu depăşesc 1000 m.

  “Pe traseul hai-hui către Vârful Runcului din Munţii Oaş, focusaţi pe ceea ce trebuia să urmeze în traseu, era cât pe ce sa ratam aceasta mica perla a Muntilor Oas, noroc cu susurul apei si vegetatia doar înmugurită care l-au ajutat pe un membru al grupului să o remarce.” punctează cei de la Drumeţii Hai Hui.

  Nicolae Ghişan

  drumetii-6

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE