More


  Învierea Domnului, întâmpinată de sătmăreni în biserici

  - Advertisement -

  paste

  Sătmărenii au întâmpinat în biserici Învierea Domnului. După cum a fost obiceiul, în unele biserici s-a mers cu coșul, în altele s-a dat Pască. Aproape toate bisericile din județul Satu Mare au fost luminate cu Lumina Sfântă de la Ierusalim în Noaptea de Înviere.

  Lumina Sfântă
  Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă seara, pe Aeroportul Satu Mare, de unde a fost răspândită către bisericile ortodoxe din judeţ, către cele din Slovacia şi Ucraina, dar şi celor câteva zeci de sătmăreni veniţi să ia lumină.

  Lumina a fost adusă graţie sprijinului acordat de omul de afaceri Mircea Leţiu, prima escală fiind la Sibiu, cea de-a doua la Cluj iar ultima la Satu Mare.

  Lumina a fost adusă de preotul Gabriel Gorgan, şi răspândită mai depare preoţilor şi enoriaşilor. Ca şi în ultimii trei ani, la Satu Mare s-a aflat şi un preot ortodox din Slovacia, venit special să ia lumina de la Ierusalim.

  Coșuri pentru sfințit și Pască
  Ca în fiecare an, bisericile şi mănăstirile din judeţul Satu Mare au fost pline de credincioşi, care au luat parte la una dintre cele mai frumoase slujbe, cea a Învierii Domnului. Astfel, Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” a fost neîncăpătoare, la fel s-a întâmplat şi la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

  În cadrul slujbelor a fost citită Evanghelia Învierii Domnului de la Sf. Apostol şi Evanghelist Matei, după care a avut loc tradiţionala înconjurare de trei ori a bisericii, curatorii purtând icoana “Învierii Domnului”. La finalul slujbei, toţi creştinii erau pregătiţi cu coşurile de Paşte, pentru a fi sfinţite de către slujitorii lăcaşului de cult, în care se aflau produse tradiţionale ale sărbătorilor pascale, ca mielul, ouă roşii, cozonac şi pască. În mijlocul credincioşilor s-au aflat şi oficialităţile judeţului.

  paste1

  Dacă la marea majoritate a bisericilor din județul Satu Mare s-a venit cu coșurile pentru sfințit, în unele s-a dat doar Pască, adică pâine înmuiată în vin sfințit. După terminarea slujbelor, sătmărenii s-au deplasat fiecare la casele lor pentru a servi tradiţionalele mâncăruri de Paşte, ciocnind câte un ou roşu şi un pahar de vin. Timp de 40 de zile, creştinii se vor saluta cu tradiţionalul “Hristos a Înviat!” şi vor răspunde cu “Adevărat a Înviat!”.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img