More


  Jale în comerțul sătmărean

  - Advertisement -

  teapa

  Supermarket-urile și hipermarket-urile din Satu Mare s-au întrecut între ele care pot țepui mai bine sătmărenii înainte de Sărbătorile Pascale, sau cel puțin aceasta este concluzia care se desprinde în urma controalelor efectuate de comisarii de la Protecția Consumatorilor în această perioadă. Toți comercianții, de la mic la mare, au încercat să-și înșele clienții. Metodele sunt diferite.

  Promoții mincinoase
  Comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au verificat dacă tot ceea ce era afișat în magazine era și conform cu realitatea (prețuri, reduceri, promoții).

  Astfel, la un supermarket din Satu Mare erau comercializate produse lactate care, pe raft, aveau eticheta ”mai ieftin”, dar fără să fie menționat și prețul de referință, adică față de ce. La același magazin, unele produse erau semnalizate la raft cu eticheta roșie cu semnul exclamării dar fără să se specifice faptul că este vorba despre un produs nou sau că este vorba o reducere de preț.

  La un alt supermarket din Satu Mare s-au constatat diferențe semnificative între eticheta de informare de pe produs și eticheta de informare de pe raftul pe care era expus acest produs.

  Informare deficitară
  Două supermarketuri din Tășnad și Carei aveau expuse între produsele lactate și produse din înlocuitori de produse lactate care nu au în compoziție lapte, iar etichetele de informare erau doar în limba maghiară.

  De asemenea, nouă operatori economici din județ nu aveau afișate prețurile la produsele lactate.

  La doi operatori economici, aparatul de măsură (cântarul) nu oferea în mod clar și vizibil informațiile privind cantitatea și prețul.

  Comisarii de la Protecția Consumatorilor au mai găsit în comerțul sătmărean carne și produse din carne care nu aveau trecut pe etichetă termenul de valabilitate nici data la care au fost fabricate, pește, vin și ouă comercializate în condiții de neacceptat.

  Amenzi și produse confiscate
  În urma deficiențelor constatate în urma controalelor, comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare totală de 135.900 lei. De asemenea, au confiscat 658,3 kg de produse (lapte, pește, carne, produse din carne, vin, ouă, cozonac).

  De aceea este foarte important ca în perioade cum sunt cele premergătoare Paștelui sau Sărbătorilor de Iarnă, sătmărenii să se ducă la cumpărături dar să fie cu mare băgare de seamă. Altfel ar putea lua o mare țeapă.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img