More


  Nemuritoarele prejudecăţi…

  - Advertisement -

  Prin bătrânul nostru Sătmar circulă în continuare, ca nişte viespi, neiertătoarele prejudecăţi. Victimele sunt oamenii nevinovaţi, care sunt supuşi unei „disecţii” realizate de diletanţii urbei. Aceştia se transformă în adevăraţi „monştri”, iar răutatea din ei este cea mai „eficace” otravă aruncată-n ochii lumii. Cei care se lasă contaminaţi de otrava prejudecăţilor nu fac altceva decât să multiplice „execuţiile” unor oameni, care nici măcar nu poartă pe umeri „păcatele” de care sunt acuzaţi.

  Stai şi te întrebi… dacă “rotiţele” logice din capul lor funcţionează lucid, cum pot unii semeni de-ai noştri sătmăreni să emită judecăţi de valoare, în urma cărora emit tot felul de “neadevăruri “ despre un semen din Satu Mare ? Unii specialişti în speculaţiile aferente prejudecăţilor „confecţionează” tot felul de povestioare sau comentarii searbăde despre o personalitate sau alta, fără să aprofundeze documentarea. Este de-a dreptul „strigător la cer” când te apuci să citeşti sau să asculţi tot felul de afirmaţii false despre un om, care nici măcar nu a fost întrebat, fie şi prin telefon, dacă sunt sau nu sunt adevărate anumite afirmaţii, care se spun despre el în spaţiul public sau prin cercurile de prieteni. Specialistul în prejudecăţi îi dă cu „presupusul”, mai adaugă şi el câteva neadevăruri, şi astfel plăcinta prostiei are toate ingredientele nedocumentării presărate cu „otrava” sadică din sufletul lui.

  Multe astfel de acuzaţii nefondate ar trebui clarificate şi pedepsite de sătmărenii lezaţi de aceşti „papagali”, specializaţi în răspândirea prejudecăţilor. Într-una din zilele trecute, un sătmărean „înarmat” cu o prejudecată a început să acuze două mari personalităţi din Satu Mare. Mai mult de-atât, acest slujitor al măriei sale Prejudecata, a dorit să facă afirmaţii publice oficiale în spaţiul public pentru a-i incrimina pe cei doi sătmăreni. După ce acesta şi-a terminat discursul său „acid”, a fost întrebat: „Dv. aveţi dovezi sau martori prin care veţi putea dovedi în faţa instanţei de judecată că cele două personalităţi din Satu Mare se fac vinovate de aceste acuzaţii grave ?”. Marele răspândac de prejudecăţi s-a făcut mic, mic de tot, la auzul acestei întrebări. Cu o voce stinsă a răspuns, oarecum speriat: „ Păi, ştiţi, eu am auzit, aşa se vorbeşte despre cei doi sătmăreni…”.

  Din invidie, răutate şi din speculaţii fel de fel, câte nu se spun despre fiecare dintre noi în spaţiul public ? Este corect ca unii să preia aceste informaţii, „din auzite”, neverificate şi să le transforme în acuzaţii nefondate adresate împotriva unor oameni cu care aceştia nu au stat niciodată de vorbă ? Vă daţi seama la ce conflicte interpersonale se poate ajunge în momentul în care răspândacii de prejudecăţi sunt descoperiţi de cei care sunt lezaţi în diferite „cercuri” de prieteni, la serviciu sau chiar în familie ? Cum se poate să comentezi nişte informaţii pe care nu le-ai verificat?

  Bunicii noştri înţelepţi spuneau că înainte de a “scoate din gură nişte vorbe”, acestea trebuie “rumegate”, adică trebuie să le gândim înainte de a spune anumite lucruri despre o persoană sau despre o situaţie din viaţă, despre care nu ştim aproape nimic! Un lingvist şi filolog român V.Bogrea spunea: „Prejudecăţile sunt măsele stricate, ele trebuie înlăturate, oricât de dureroasă ar fi operaţia”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img