More


  Nicolae Mureșan, cetățean de onoare al municipiului Satu Mare

  =

  muresan

  Începând de astăzi, cunoscutul interpret de muzică populară sătmărean, Nicolae Mureșan, este cetățean de onoare al municipiului Satu Mare. Consilierii locali sătmăreni au votat ieri, în unanimitate, proiectul de hotărâre cu privire la acordarea titlului de ”Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare” interpretului de muzică populară Nicolae Mureşan.

  Ședință convocată special
  Ședința de ieri a Consiliului Local Satu Mare a fost una extraordinară și a fost special convocată pentru aprobarea proiectului de hotărâre prin care să i se acorde cunoscutului interpret acest titlu nobil.
  ”Pentru activitatea îndelungată de carieră artistică a interpretului de muzică populară pe scenele din întreaga ţară şi nu numai, unde a reprezentat cu cinste şi demnitate tradiţiile şi portul popular sătmărean, pentru aniversarea celor patruzeci de ani de prestigioasă carieră artistică printr-un concert aniversar ce va avea loc în municipiul Satu Mare. Toate acestea ne onorează să propunem acordarea titlului de ”Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare“ interpretului de muzică populară Nicolae Mureşan”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de către primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, grupul de consilieri ai PSD și grupul de consilieri ai PNL.

  Simbolul cântecului codrenesc
  Nicolae Mureșan s-a născut pe 15 martie 1957, în satul Bolda, comuna Beltiug, județul Satu Mare. El a crescut și urmat clasele 1-4 la Bolda, iar clasele 5-8 în comuna Beltiug unde a stat până în anul 1972 la internat. Părinții lui au fost Ioan și Floare Mureşan. Tatăl său (decedat în 1962) era pădurar și știa să cânte la vioară.

  Încă din primele clase de şcoală Nicolae se afirmă în public ca un talent interpretativ promiţător. Câştigă numeroase concursuri de amatori şi ajunge, în final, în studiourile de înregistrări ale Radiodifuziunii Române , cam pe la împlinirea vârstei de 20 de ani.

  În anul 1985, Nicolae Mureșan a câștigat locul 1 la Festivalul Floarea din grădină.

  Prin prezenţa sa apoi în diferite concursuri naţionale precum şi în emisiunile de gen ale Televiziunii şi Radio-ului se dovedea preocuparea sa de a aduce în faţa publicului cântecele culese cu grijă de el din zona folclorică a codrenilor şi de a le interpreta cu aleasă grijă de a nu denatura linia melodică şi frumuseţea textului.

  A cântat cu mult success de-a lungul anilor cu cele mai prestigioase orchestre şi dirijori din majoritatea regiunilor ţării. A avut şansa să imprime multe cântece cu taraful “Iedera”din Carei , condus de profesorul Dumitru Iederan şi mai ales cu ” Cununiţa ” din Satu Mare , condus de Ionică Hainal.Pentru cei ce l-au ascultat , îl ascultă şi-l vor asculta, el va rămâne un simbol al cântecului codrenesc. Nicolae Mureşan este şi va rămâne un demn reprezentant al codrenilor .

  Are doi fii. Fiul său mai mare, Nicolae Mureșan junior, va duce mai departe tradiția tatălui său. Celălalt fiu al său este jandarm de meserie.

  Concert aniversar
  Pentru cei 40 de ani de activitate artistică, astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, cu începere de la ora 18.00, va avea loc un concert aniversar Nicolae Mureșan intitulat ”Trecui aseară prin codru”. Alături de Nicolae Mureșan pe scenă vor urca și alți artiști consacrați din lumea muzicii populare românești care vor fi acompaniați de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”.

  În cadrul concertului, alături de Nicolae Mureșan, pe scenă vor urca artiști consacrați precum: Nicolae Furdui-Iancu, Sava Negrean-Brudașcu, Ioan Bocșa, Veta Biriș, Florentina și Petre Giurgi și alții.
  Titlul de cetățean de onoare îi va fi înmânat lui Nicolae Mureșan cu ocazia acestui concert aniversar.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img