More


  Peste 10 mii de animale sacrificate de Paște în județ

  - Advertisement -

  paste

  În perioada Sărbătorilor Pascale, în județul Satu Mare au fost sacrificate peste 10 mii de animale, fără să mai punem la socoteală păsările, atât în abatoare, cât și în gospodăriile populației sau punctele special amenajate. Marea majoritate au fost sacrificate în abatoare.

  Măcel în abatoare
  Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, în perioada Sărbătorilor Pascale, în abatoarele din județ au fost sacrificate și examinate 101 bovine, 8.651 porci, 970.183 păsări și 1.725 ovine și caprine. În centrul de sacrificare temporară autorizat sanitar veterinar, situat în Piața de Vechituri, au fost sacrificați, în aceeași perioadă, un număr de 427 capete miei și iezi.

  De asemenea, au fost efectuate un număr de 8.943 examene trichineloscopice din care 8.651 capete suine în abatoare autorizate, iar în Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au fost examinate 292 capete suine din exploatațiile non profesionale, unde a și fost depistat, un caz pozitiv de trichineloză.

  Amenzi și confiscări
  Tot în perioada Sărbătorilor Pascale, inspectorii DSVSA Satu Mare au verificat un număr de 413 unități de producție și comercializare a produse alimentare , din care Unități abatorizare și procesare carne roșie și pasăre – 15; Unități procesare lapte – 3; Supermarketuri și Magazine alimentare – 183; Depozite alimentare – 8; Laboratoare cofetărie – 4; Unități de alimentați publică – 15, Mijloace de transport carne pasăre și ouă – 16 și Mijloace de transport auto în trafic – 57.

  În urma verificărilor au fost aplicate: 24 de sancțiuni contravenționale dintre care: 11 avertismente și 13 amenzi contravenționale în valoare de 17.500 lei și totodată a fost supusă sechestrului / reținerii oficiale cantitatea de 271,29 kg carne, preparate din carne precum și lactate în valoare de 2.750 lei.

  Acțiuni au fost realizate din dispoziția Instituției Prefectului și în comun cu alte instituții ale statului, cum ar fi Prefectura Județului, Inspectoratul de Poliție Județean, Jandarmeria Satu Mare, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, când au fost verificate cu precădere piețele agroalimentare din Satu Mare, Carei, Negrești -Oaș, Tășnad, dar și alte piețe din localități mai mici.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img