More  Primarul Kereskenyi Gabor, în vizită oficială în Japonia

  kereskeni

  Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, alături de alţi 12 primari de municipii din țară se află în aceste zile într-o delegație oficială în Japonia. Deplasarea și program întâlnirilor cu oficialii niponi au fost organizate de Asociația Municipiilor din România prin Ministerul Afacerilor Externe.

  Prima zi a misiunii oficiale în Japonia a debutat cu o vizită de informare la Centrul de reciclare Minato. Delegaţia a fost întâmpinată de specialişti ai centrului; prezentarea multimedia a fost urmată de vizionarea procesului de reciclare a sticlei, a recipienţilor de aluminiu şi plastic, precum şi de prezentarea secţiei de recuperare şi restaurare a mobilierului uzat, care ulterior poate fi achiziţionat în condiţii convenabile raportat la preţul pieţei.

  La Europe House delegaţia a fost întâmpinată de Excelenţa Sa Viorel Isticioaia Budura, ambasadorul UE la Tokyo, Excelenţa Sa Tatiatna Svetlana Iosiper, Ambasadorul României în Japonia, Silviu Jora, Directorul Centrului pentru coperare industrială Europa – Japonia şi Ramona Fieru, Director adjunct al Direcţiei Presă, relaţii publice şi afaceri culturale al DELUE la Tokyo. În cadrul întrevederii, oficialii menţionaţi au prezentat stadiul cooperării UE – Japonia, cu accent pe sectoarele de interes pentru relaţia bilaterală România – Japonia, în contextul Brexitului şi al consecinţelor acestuia, pe plan european şi internaţional, prin prisma agendei UE axată pe două componente majore: Tratatul de liber schimb şi Parteneriatul strategic UE Japonia.

  Au fost abordate, de asemenea, chestiuni legate de colaborarea academică, prin Erasmus- International Credit Mobility, cu Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest -Timişoara, Universitatea Transilvania Braşov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În acest context, a subliniat reprezentantul DELUE la Tokyo, vizita delegaţiei AMR vine într-un moment prielnic şi necesar pentru a accentua interesul administraţiilor urbane din ţara noastră în ceea ce priveşte experienţa şi realizările municipalităţilor japoneze în domenii de interes maxim pentru administraţia publică din România: transport urban, planificare urbană, procesarea deşeurilor urbane, smart parking, green cities etc.

  Oficialul a mai menţionat că prezenţa unui număr de 13 primari de municipii din România în Japonia, în cadrul unei vizite oficiale, se constituie într-o iniţiativă singulară de excepţie care poate deschide canale importante de comunicaţie şi cooperare cu municipalităţi din Japonia şi i-a încurajat pe participanţii la misiune să abordeze, în mod deschis şi constructiv, în întâlnirile cu primarii şi oficalii japonezi, subiectele de interes major pentru municipalităţile din România, inclusiv oportunităţile de investiţii şi cooperare economică.

  Vizita la DELUE a fost urmată de întâlnirea cu primarul Districtului Minato, domnul Masaaki Takei, în prezenţa Ambasadorului României la Tokyo şi a directorului general al departamentului de industrie şi dezvoltare a comunităţii Minato. În acest cadru, directorii departamentelor de planificare urbană, transport şi trafic, precum şi planificare financiară, taxe şi impozite au susţinut prezentări. Teme abordate: planificare urbană în următorii 20 de ani, dezvoltarea şi extinderea reţelei de transport în comun, planificare demografică, masterplanul de internaţionalizare a districtului Minato şi Jocurile Olimpice din 2020.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE