More


  Sâmbra Oilor celebrează tradiţiile ciobanilor din zonă

  - Advertisement -

  Sambra (1)

  Sâmbra Oilor reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în prima duminică din luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

  Sambra

  Pregătirile pentru organizarea sărbătorii Sâmbra Oilor au intrat în linie dreaptă. Tradiționala sărbătoare câmpenească, ajunsă la a 61-a ediție, va avea loc în 7 mai pe dealul de la Huta. Pe drumul şerpuitor care uneşte Ţara Oaşului de Maramureş, chiar pe hotarul dintre cele două judeţe, Pasul Huta devine an de an gazda uneia dintre cele mai străvechi datini din ţară. „Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nordice.

  Obicei străvechi păstrat de la strămoşi

  Sâmbra oilor este un obicei vechi din “Ţara Oaşului”. Aici are loc în fiecare an primăvara sărbătoarea numită “Sâmbra oilor”. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.

  Sambra (2)

   

  Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobani care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi. Evenimentul este celebrat în a doua duminică a lunii mai, pe dealul din Huta Certeze, situat la graniţa dintre judeţele Maramureş şi Satu Mare, unde oierii serbează plecarea turmelor către paşunile de la munte. Sărbătoarea este cunoscută şi ca Ruptul Sterpelor, similară cu măsurişul laptelui.

  sambra 4

   

  Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

  Sambra (3)

   

  La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar dupa ce treaba este terminată, toata lumea trece la dans de sâmbra oilor.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img