Anual sărbătorile de Paște vin cu mese foarte îmbelșugate și se lasă din păcate și cu aglomerație la secția de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Cu toate acestea, există posibilități multiple ca aceste situații neplăcute să fie evitate în rândul sătmărenilor.
Abundența gastronomică a sărbătorilor pascale ne îmbie să mâncăm poate prea mult și cu poftă. Din nefericire, pentru unii este probabil mai greu să stabilească o limită echilibrată în acest sens, iar Paștele vine la pachet cu indigestii și internări. Astfel de conjuncturi nefavorabile pentru sănătate pot lipsi dacă ne însușim câteva sfaturi alimentare sănătoase.
Nutriționistul dietetician Daniela Rusu a explicat că există mai multe metode de a ne menține sănătoși și cu un nivel de energie ridicat în timpul sărbătorilor fără să fim nevoiți a renunța la tradițiile culinare care ne plac atât de mult. De pildă, în meniul pentru Paște putem include și unele fructe precum ananasul și greful – care sunt de un real beneficiu pentru tranzitul intestinal. Apoi, o hidratare corespunzatoare va ajuta mult organismul în toate procesele sale. Practic, moderația este cuvântul cheie atunci când vine vorba despre gustarea bucatelor de pe masa de Paște.
Obiceiurile alimentare în timpul sărbătorilor trebuie astfel evaluate atent de către fiecare dintre noi în parte dacă ne dorim să avem sărbători liniștite, fără vizite neașteptate la medic. Astfel, tot nutriționistul dietetician Daniela Rusu recomandă sătmărenilor să bea apă îmbunătățită cu lămâie și ghimbir – preferabil dimineața, înainte de a consuma alte alimente.
Este necesar așadar ca de Sfintele Sărbători de Paște să fim echilibrați în toate, inclusiv în cât și cum ne alimentăm, iar la toate acestea nu strică – spun specialiștii – dacă adăugăm și puțin sport.
Rareș Jucan