More


  Ședință la Prefectură privind problemele persoanelor vârstnice

  =

  Sedinta-de-la-prefectura

  În sala mică a Prefecturii Județului Satu Mare s-a derulat ieri, 27 aprilie, reuniunea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. S-au discutat proiectele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice pentru anul 2017 cu focalizare pe propunerile de cofinanțare.

  Livia Haidu, vicepreședintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a deschis ședința cu prezentarea activității Asociațiilor de Pensionari sub aspect civil, cultural, social, filantropic, dar și din punctul de vedere al schimburilor de experiență desfășurate sau planificate.
  Spre exemplu, vârstnicii din cadrul asociațiilor au participat la acțiunile organizate cu prilejul Zilei Drapelului, Zilei Imnului sau au depus coroane cu diverse ocazii – îndeplinându-și astfel, ca civili, în mod onorabil statutul. Mai mult, Ziua Rezervistului Militar de pe 31 mai și-au propus să o celebreze în cadrul unui eveniment pe data de 1 iunie.

  Pensionarii excelează la capitolul cultură prin abundența evenimentelor pe care le organizează sau la care iau parte. Astfel, cu diferite ocazii speciale, cum ar fi Ziua Internațională a Femeii în data de 8 Martie, au organizat o frumoasă acțiune la care au prestat artistic chiar grupuri vocale și folclorice formate din pensionari. La fel s-a întâmplat și cu prilejul Zilei Persoanelor Vârstnice – care e sărbătorită inclusiv pe plan internațional. În mai vor participa la festivalul “Cântec și dans popular” de la Lipău. Participarea la lansări de carte și festivaluri județene cu diverse tematici îi îmbogățeste spiritual și consolidează activitatea lor culturală foarte intensă.

  Nici în privința actelor sociale și de caritate nu se lasă mai prejos Asociațiile de Pensionari. Ajută continuu din bugete proprii membrii cu venituri mai modeste și se deplasează la cămine de vârstnici unde prezintă momente artistice și oferă pachețele cumpărate din pensiile lor cu mare drag. De exemplu, cu cei de la căminul din Viile Satu Mare au stabilit o legătură afectivă puternică.

  Din punct de vedere recreativ și al promovării turismului românesc și județean (dar nu numai), membrii Asociațiilor de Pensionari participă și inițiază schimburi de experiență (chiar și în străinătate) și vizitează puncte și atracții turistice de referință din întreg județul. Prin programul Consiliului Județean “Fii turist în județul tău” au participat la mai multe excursii în scop cultural, de cunoaștere reciprocă și activitate recreațională.

  Revendicările pensionarilor sunt legate de realizarea unor strategii de cofinanțare pentru organizarea excursiilor din județ, care ar putea avea un rol de apropiere dintre membrii Asociațiilor și reprezentanții autorităților publice locale. Apoi, a fost ridicată chestiunea înființării unui club al pensionarilor, care să reunească asociațiile existente și care să fie sub tutela Primăriei Satu Mare. Amenajarea unui birou – ca spațiu de lucru – la sediul Consiliului Județean este în același timp dezirabilă.

  De asemenea, Voicu Șichet, fost colonel și redactor coordonator al revistei “Eroii Neamului”, a ridicat problema legată de recondiționarea Cimitirului Eroilor, care în prezent este administrat de civili și militari.

  La ședință au fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, viceprimarul Doina Feher, dar și alți reprezentanți ai Instituției Prefecturii – care au intrat în dialog cu reprezentanții Asociației de Pensionari, încercând să găsească cel mai optim cadru pentru satisfacerea revendicărilor propuse.
  Rareș Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img