More


  Ah, regulile astea de n-ar fi !

  - Advertisement -

  Sunt reguli, d-le…reguli !, ca-n artele marţiale, desprinse din învăţăturile creştine. Nu poţi rezolva un exerciţiu la matematică, simplu de tot, dacă nu cunoşti măcar tabla înmulţirii sau, hai să zicem, formulele de calcul prescutat. Aşa se întâmplă şi pe nesfârşitele tărâmuri politice, dacă nu se cunosc anumite reguli sacre. “Proştii satului” îi consideră, pe consătenii inteligenţi, tot proşti ca şi ei, pentru că nu-i înţeleg ! Mincinosul crede că toată lumea este mincinos ! La fel şi hoţul ! Politicienii parveniţi consideră că nu-i înţelege nimeni, chiar dacă nu sunt pe deplin legitimi. A trăi în Întunericul Prostiei înseamnă: orbire, mândrie şi aroganţă. Circulă o zicală prin popor, care sună cam aşa: ” Măi frate, io aseară m-am îmbătat! Dimineaţă m-am trezit şi m-am dus la lucru ! Mă, da prostul din prostie nu se trezeşte niciodată !”. Eu cred că ar trebui să le întindem o mână de ajutor semenilor cu probleme la “tărtăcuţă”! Cine ştie ? Poate-poate se trezesc din „ letargia” contemplării politice. Cred că antidotul deşteptării este Atitudinea!

  Pe vremea când Iisus era copil, un băiat mai mare, din comunitatea unde locuia, l-a pălmuit de mai multe ori… EL s-a uitat îndelung în ochii acelui băiat agresiv, fără să riposteze în niciun fel ! Între timp, de ei s-a apropiat Maria, mama lui Iisus. Băiatul cel rău a luat-o la fugă, iar Maria l-a întrebat pe Iisus de ce n-a ripostat împotriva acelei agresiuni. La această întrebare, Iisus a răspuns: …PENTRU CĂ NU S-AR FI TERMINAT NICIODATĂ! Ce bine ar fi dacă şi pe la noi ar învinge Înţelepciunea în originala noastră politică românească. Dacă tu te vei comporta ca şi agresorul tău fizic sau psihologic, atunci înseamnă că şi tu eşti la fel ca el! Harul vine de la bunul Dumnezeu şi niciodată din violenţă, ură şi răzbunare. E greu să ne controlăm Răul din noi, dar prin exerciţii de autosugestie, înţelepciune şi cumpătare ar trebui să dobândim în viaţa pământească această abilitate nobilă.

  Unii sau unele au umblat o vreme prin lumea largă, unde s-au considerat “pierduți în mulțime”, iar după ce se reîntorc pe tărâmurile natale, îi minimalizează pe cei rămași acasă …de parcă ei/ele ar fi descoperit “piatra filozofală”. În naivitatea şi orgoliul lor, ca să nu vorbim de prostie, desconsideră gusturile apropiaților și cu multă superioritate încep să aprecieze, “a la Caragiale”, gusturile: politice, culinare, vestimentare sau cele aferente aspectului interior al casei. Acești infatuați/infatuate, care umblă prin lume cu “nasul în vânt” sau pe valurile iscate de “cur/ca/pe/valuri/”, dacă-i “scuturi iese praful” nerealizărilor din hainele spoite de libertățile lor îndoielnice: politice, sociale sau economice. Ei se fac “luntre şi punte” ca să ne convingă că au uitat celebrele cuvinte: ”De gustibus non est disputandum!”. Adică…GUSTURILE NU SE DISCUTĂ !

  Unii au fost “onoraţi” cu funcţii politice “fără să depună prea mult efort”, iar după ce au primit “di tăte” s-au trezit că au nevoie de “rebeliuni” publice. Alții au muncit din greu pentru a dobândi “cu sudoarea frunţii”, mult invidiata şi râvnita “ funcţie politică ”, meritată în urma votului, în timp ce alţi politicieni aşteaptă să li se confirme proverbul strămoşesc: “ Pică, pară mălăiaţă, în gura lui Nătăfleaţă”! Ei, ce ziceţi ? Nu are rost să se organizeze proteste de stradă sau alegeri anticipate, pentru că perele sunt încă verzi !

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img