Ambrozia – pericol major şi pentru sănătatea sătmărenilorambrozie 1

Ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, este o plantă invazivă ce provine din America de Nord, care creşte în locurile necultivate. În judeţul Satu Mare, ambrozia a fost semnalată prima dată în 1977 în Pişcolt. De atunci, s-a răspândit în toate zonele de câmpie şi de dealuri din judeţul nostru. Mii de sătmăreni suferă în fiecare vară de alergii severe provocate de polenul acestei plante, majoritatea lor fără să aibă habar care este cauza alergiilor de care suferă. Agenţia pentru Protecţia Mediului cere primăriilor din judeţul Satu Mare să iniţieze campanii de stârpire a acestei plante. În pofida efectelor grave asupra sănătăţii oamenilor, problema ambroziei este tratată destul de superficial de autorităţile locale.

Ochi roşii, nas înfundat, buze umflate. Tot mai mulţi sătmăreni se plâng că au astfel de probleme, dar degeaba. Chiar dacă APM Satu Mare a desfăşurat o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscuri, nu este îndeajuns. Potrivit alergologilor, numărul sătmărenilor care suferă de această alergie, este într-o creştere alarmantă.

La nivel naţional a fost declanşată o campanie anuală pentru prevenirea răspândirii acestei specii de plantă. Din 2008 şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, în colaborare cu Direcţia pentru Sănătate Publică şi cu autorităţile publice locale a iniţiat ample campanii de informare şi conştientizarea a importanţei extirpării plantei invazive ”Iarba pârloagelor“. Din păcate, nu este îndeajuns. Sute de sătmăreni se confruntă în continuare cu astfel de alergii, care se depistează numai după ce medicul face un test, introducând sub piele extract de polen din plantă. Dacă zona se înroşeşte, înseamnă că boala există şi că trebuie tratată. Pacientul suferă, practic, de rinită alergică, rinosinuzită, bronşită ori conjuctivită, în funcţie de organul afectat de alergie, şi are nevoie de tratament medicamentos.

ambrozie 2

Din nefericire, boala nu se tratează definitiv, ci poate doar să-şi piardă din intensitate câtă vreme pacientul se află sub tratament. De aceea se impune şi un tratament pentru imunizare, care constă în introducerea treptată de polen sub piele, până când pacientul îşi întăreşte imunitatea. Un set de teste în care e inclusă şi depistarea alergiei la ambrozie costă maxim 60 de lei, dar tratamentul pentru o vară întreagă se ridică la 200 de lei. „Din cei în ce mai mulţi sătmăreni sunt predipuşi la această alergie. Există cazuri mai puţin grave, când pacientul prezintă simptome precum nas înfundat, mâncărimi ale ochilor, strănuturi, dar şi cazuri mult mai grave, când intervine astmul bronşic. Din păcate, încă nu s-a descoperit un tratament care să estompeze alergia“, susţine alergologul Alina Rusu.

Unde creşte şi cum se manifestă
Ambrozia este denumită şi otrava zeilor, pentru că are un puternic efect alergenic. Este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie şi poate provoca pagube importante în cadrul culturilor agricole, dar şi mai important, poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii.

ambrozie 3

Polenul afectează sănătatea populaţiei prin producerea de rino-conjunctivite (înroşirea şi “curgerea” ochilor alături de secreţii nazale), astm bronşic, foarte rar dermatită de contact, urticarie. Este cunoscut faptul că 10-15% din populaţie are predispoziţie alergică, iar 1/4 va suferi din cauza astmului sever. În urma evaluărilor efectuate de către APM Satu Mare în colaborare cu botanistul dr. Karácsonyi Carol în Câmpia Careiului şi Câmpia Nirului s-au semnalat populaţii mari ale acestei specii în zona localităţilor: Carei, Petreşti, Pişcolt, Sanislău, Horea, Viişoara, Urziceni, Foieni. Iarba pârloagelor a fost depistată atât în intravilanul localităţilor cât şi în extravilan. Practic această specie este răspândită în toate zonele de câmpie şi de dealuri din judeţul Satu Mare, condiţii foarte bune de dezvoltare înregistrându-se în special în Câmpia Nirului, Careiului, Ierului, Someşului şi în zona Dealurilor Tăşnadului.

Nicolae Ghișan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts