Danţul bixădenilor la Ciuperca din BorcutHramul bisericii din incinta Mănăstirii din Bixad

MVI_7030

Teodor Lohan – vicepreşedintele Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI – are o zicală înţeleaptă, care a rămas prin vreme, pentru toţi oşenii, ca un legământ sfânt în faţa lui Dumnezeu: ”Totdeauna lucrul să-l începem cu Dumnezeu!”.

MVI_7037

Aşadar, prima ediţie a “Danţului bixădenilor la Ciuperca din Borcut”, organizată de Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI în colaborare cu Primăria şi Consiliul local din Bixad, a demarat cu Sfânta Liturghie, care a fost săvârşită în incinta Mănăstirii din Bixad, de către un sobor de preoţi păstoriţi de trei ierarhi de referinţă pentru credinţa ortodoxă română: Preasfinţitul Macarie al Episcopiei de Nord; Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înalt arhiepiscop al Sibiului, şi Preasfinţia Sa Iustin – episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Dr. Arhimandritul Emanoil Rus – stareţul Mănăstirii din Bixad, după încheierea Sfintei Litrughii, le-a dăruit celor trei ierarhi, câte o pereche de oşeni îmbrăcaţi tradiţional, sub formă de păpuşi, bărbat şi femeie, dar şi coşuri cu flori, care simbolizează curăţenia sufletească, corectitudinea şi continuitatea dacilor liberi şi implicit a credincioşilor ortodocși de pe meleagurile Ţării Oaşului. Printre altele, Preasfinţia Sa Iustin – episcopul Maramureşului şi Sătmarului – a anunţat oficial că în incinta Mănăstrii din Bixad, va fi construită o catedrală în locul vechii clădiri, cunoscută de-a lungul anilor sub numele de PREVENTORIU. În final, toţi credincioşii, prezenţi la Sfânta Liturghie, au fost invitaţi să guste din bucatele special pregătite pentru Hramul Bisericii din Bixad, de către gazdele Mănăstirii şi a Bisericii ortodoxe, care a coincis în mod fericit cu sărbătoarea Sfinţilor PETRU ŞI PAVEL.

Sequence 01_5

DANŢUL BIXĂDENILOR LA CIUPERCA DIN BORCUT

După încheierea Sfintei Liturghii, membrii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI, special invitaţi la acest eveniment, coordonaţi de VASILE LUCUŢ – primvicepreşedinte al Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI şi vicepreşedintele TEODOR LOHAN – s-au deplasat la ciuperca din Borcut, pentru a tropoti, ţâpuri şi dănţui aşa cum au procedat moşii şi strămoşii oşenilor de-a lungul veacurilor. La ciuperca tradiţională, situată lângă sediul Primăriei din centrul comunei Bixad, oşenii s-au prins într-o tropotită autentică, care a fost urmată de danţul pe sub colaci, obicei specific nunţilor tradiţionale oşeneşti, după care oşenii şi oşencuţele s-au prins a dănţui sub grumazul ceterii şi a zongorei, completat cu ţâpuriturile reînviate prin intermediul Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. La danţul bixădenilor, de la ciuperca din Borcut, au participat şi reprezentanţii Asociaţiilor moţilor din Satu Mare şi cei ai maramureşenilor şi codrenilor.

Sequence 01_6

SCENA MARII UNITĂŢI A OŞENILOR, MARAMUREŞENILOR, CODRENILOR ŞI MOŢILOR

Pe scena amenajată special în centrul comunităţii din Bixad au urcat rând pe rând reprezentanţii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI, ai maramureşenilor, codrenilor şi moţilor. A fost menţionată în primul rând unitatea în diversitate a tuturor neamurilor, care doresc să readucă în actualitate şi să menţină tradiţiile populare româneşti din nordul şi nord-vestul României. Un moment important a fost cel al intervenţiei vicepreşedintelui Asociaţiei ŢARA OAŞULUI, Teodor Lohan, care a spus că reprezentanţii Asociaţiilor au fost invitaţi la diverse acţiuni tradiţionale în străinătate şi că aceste manifestări sunt o expresie a descătuşării sufletului dacilor liberi de greutăţile vieţii.

Sequence 01_8

În semn de respect pentru cele mai longevive perechi de oşeni, care au ajuns la 50 de ani de căsnicie, cum se spune, nunta de aur, acestea au fost recompensate cu diplome de excelenţă şi premii-surpriză. Totodată, Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI a primit în rândurile sale noi membri, printre care două oşence. De asemenea, emoţionante au fost şi momentele culturale, dar şi glasul tulnicăreselor, care au reprezentatAsociaţia socio-cultural-patriotică AVRAM IANCU din Satu Mare, coordonată de preşedintele acesteia, Mircea Dobra. Până târziu în noapte, oşenii prezenţi la prima ediţie a DANŢULUI BIXĂDENILOR LA CIUPERCA DIN BORCUT au petrecut la mesele special amenajate, dar mai ales au gustat din mâncărurile tradiţionale oşeneşti.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts