Documente strategice pentru dezvoltarea orașului Satu Mareplan

Edilul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, alături de o parte din aparatul de specialitate al primarului și instituțiile publice partenere, au participat vineri, 23 iunie, la prezentarea “ Planului de Mobilitate Urbană ” și a “Strategiei de Dezvoltare Urbană a Municipiului Satu Mare”. Realizarea acestor documente strategice este o condiție obligatorie în vederea accesării fondurilor europene.

Aproape 27 de milioane euro
Prezentarea celor două documente strategice a fost realizată de reprezentanții a două firme de consultanță, contractate de actuala administrație locală, în vederea accesării celor 26,8 milioane euro destinate municipiului Satu Mare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute principalele intervenții pe care cele două documente le propun, iar ca priorități de investiție, pentru care municipiul Satu Mare are șanse mari să beneficieze de fonduri nerambursabile, au fost stabilite următoarele: dezvoltarea transportului nemotorizat ( alei pietonale și piste de biciclete); achiziționarea de mijloace de transport în comun hibride sau electrice și creșterea calității și/sau stării tehnice a infrastructurii rutiere.

Set de măsuri tehnice
Concret, Planul de Mobilitate Urbană este alcătuit dintr-un set de măsuri tehnice cum ar fi crearea unor artere ocolitoare, îmbunătățirea rutelor de transport public, extinderea rețelelor pentru bicicliști, reorganizarea și crearea de noi locuri de parcare, amenajări pentru siguranța pietonilor sau noi reglementări rutiere.

“ Prin realizarea proiectelor propuse prin aceste două documente strategice, în primul rând se vor reduce emisiile de CO2 și se va crea o infrastructură modernă destinată bicicliștilor și pietonilor. Municipiul Satu Mare este un oraș dinamic, în mișcare, iar Planul de Mobilitate Urbană ne oferă soluții concrete pentru un sistem de transport funcțional, indiferent de modalitatea de deplasare pe care o vor alege cetățenii municipiului“, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Următorul pas pe care Primăria municipiului Satu Mare îl va face este să transmită cele două documente Agenției de Dezvoltare Regională Nord- Vest care va analiza documentația și va formula un răspuns în acest sens.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts