Mii de vieți salvate de pompierii sătmăreni în acest anpompieri

Pompierii sătmăreni au salvat, în primele cinci luni ale acestui an, mii de vieți, potrivit bilanțului pe această perioadă prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” Satu Mare, colonelul Nicolae Dima. De asemenea, în urma intervenției pompierilor au fost salvate bunuri de zeci de milioane de lei.

Mii de intervenții
Astfel, în perioada ianuarie-mai, pompierii sătmăreni au avut 3.972 de intervenții, cu aproape 40% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba despre 119 incendii (96 anul trecut) 44 incendii de vegetație (19), 2.669 intervenții SMURD (2.232). În urma acestor intervenții, zece persoane au fost salvate de la incendii, din păcate patru au decedat. De asemenea, au fost salvate bunuri în valoare de 23 de milioane lei. Totodată, datorită intervenției pompierilor și a paramedicilor SMURD, au fost salvate viețile a 2.716 persoane. De asemenea, au mai fost salvate de la moarte și opt animale.

Intervenții multe în orașe
Cum este de așteptat, cele mai multe intervenții au avut loc la Satu Mare, fiind urmat de orașele Carei, Tășnad și Negrești. Șeful ISU Satu Mare a precizat că, în ultimii ani, se constată o creștere a numărului de intervenții a ISU, iar acest lucru se datorează faptului că ”a crescut numărul misiunilor, dar a crescut și complexitatea. Sfera misiunilor pe care le avem de îndeplinit a fost în continuă creștere în ultimii ani, de aici și necesitatea reorganizării inspectoratului, a dotării cu tehnică nouă de intervenție, care să răspundă actualelor necesități și, implicit, complexitatea situațiilor operative”, a precizat colonelul Dima.

Amenzi de peste  108 mii lei
Tot în aceeași perioadă, au fost executate 412 controale de prevenire la instituții, operatori economici, localități, servicii voluntare pentru situații de urgență și 29 de audituri la persoane autorizate care efectuează lucrări în domeniul apărării împotriva incendiilor. Au fost constatate 2.935 deficiențe, din care 920 au fost soluționate pe timpul activității de control și 2000 au fost sancționate cu avertismente și amenzi. Au fost aplicate 108 amenzi în cuantum de 108.550 lei. Totodată, au fost executate 279 de exerciții de evacuare și intervenție la locul de muncă, 286 instruiri la instituții, operatori economici și localități.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts