More


  Penitenciarul Satu Mare este, încă, suprapopulat

  - Advertisement -

  penitenciarul satu mare

  Conducerea Penitenciarului Satu Mare a organizat ieri acțiunea Porți Deschise, ocazie cu care a fost permis accesul presei sătmărene în instituție. Sătmărenii au astfel prilejul să vadă instantanee surprinse chiar din celulele de detenție. Directorul instituției, comisarul șef Petru Romeo Poiană, care a fost și ghid, a afirmat că suprapopularea este principala problemă a Penitenciarului.

  Numărul deținuților, aproape dublu
  A fost vizitată capela, unde părintele Florian Silaghi a explicat că tot ce s-a făcut acolo a fost realizat de către condamnații din penitenciar. Acesta a mai spus că majoritatea celor încarcerați sunt ortodocși, mai sunt și doi musulmani, dar și creștini de alte confesiuni.

  Tot cu această ocazie, directorul Petru Romeo Poiană a arătat că, deși au fost luate unele măsuri, Penitenciarul Satu Mare este încă destul de aglomerat.

  ”Suprapopularea Penitenciarului Satu Mare este o provocare, o ținem sub control, încercăm să diminuăm efectele. La Satu Mare, din pricina infrastructurii vechi, de pe la 1884, soluția arhitectonică din acea vreme, nu permit ca spațiile să fie generoase. Sunt spații înguste. În schimb, la înălțime, la partea de metri cubi de aer, ne încadrăm în normele interne. La 6 mc de aer, capacitatea legală a Penitenciarului Satu Mare este de 422. Având în vedere că azi în penitenciar sunt 443 de persoane, zicem noi, la indicatorul acesta suntem ok. Însă la 4 metri pătrați, este o problemă. Capacitatea ar trebui să fie de 235 de persoane”, a arătat directorul penitenciarului.

  Acesta a mai precizat că la Satu Mare sunt încarcerate și persoane cu fapte grave, omoruri, de exemplu, dar care sunt pe ultima parte a detenției.

  Condiții surprinzător de bune
  În rest, condițiile din celule sunt destul de bune. Deținuții au televizor în cameră, baie separată și sunt între 4 și 12 persoane într-o încăpere. Deținuții mai au o sală de sport, cabinete medicale, bibliotecă, chiar și un magazin.

  Recent a fost reabilitată o aripă a penitenciarului care va fi dată în funcțiune în scurt timp. Aici vor fi ”cazați”deținuții cu regim deschis. Adică aceștia vor putea merge dimineața la muncă și să se întoarcă seara în penitenciar. Celor care li se va oferi acest lucru vor fi atent selectați.

  Acești deținuți vor avea parte de condiții hoteliere net superioare față de ceilalți.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img