Transurban va achiziționa 15 autobuze noiCL

Consiliul Local a aprobat, în ședința de ieri, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de oportunitate şi a dobândirii în sistem de leasing operațional a 15 autobuze noi Diesel EURO VI la Transurban Satu Mare. Tot cu aceeași ocazie a fost prelungit mandatul de interimar a lui Vasile Fogel la CSM, iar regulamentul de închiriere al ADP a fost respins.

Noile autobuze, foarte necesare
Din informaţiile prezentate Consiliului Local al Municipiului Satu Mare, analizând situaţia parcului de autobuze din punct de vedere a vechimii, a dotărilor, a nivelului de poluare a motoarelor, a numărului de kilometri şi luând în considerare doar autobuzele funcţionale se constată că vechimea medie a parcului de autobuze funcţionale este de 16 ani, sub 10 ani vechime nefiind niciun autobuz.

Doar 60,86 % din autobuzele funcţionale au dotări pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi şi a persoanelor care transportă cărucioare cu copii, doar 58,70 % din autobuzele funcţionale au motorizări care se încadrează în norma de poluare Euro 3 şi nici un autobuz care se încadrează în norme de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și doar 8,70 % din autobuzele funcţionale sunt dotate cu aer condiţionat pentru pasageri. Majoritatea autobuzelor au fost amortizate integral sau vor fi amortizate în mare parte până în decembrie 2017.

Urmare a acestui fapt, reînnoirea parcului auto se impune cu necesitate.Se propune astfel achiziţionarea a 15 autobuze noi pentru transportul urban Diesel Euro VI 10 buc de 12 m, 5 buc de 8 m, cu podea joasă, cu finanţare din veniturile proprii ale bugetului local, printr-o procedură de leasing operaţional. Transurban SA va demara procedura de achiziţie publică , în conformitate cu prevederile Legii 99/2016, cu avans 0 % , cu rate egale pe parcursul celor 76 de luni (perioada este propusă ca reprezentând 80 % din durata de viaţă a bunurilor conform catalogului de amortizare a mijloacelor fixe) şi cu posibilitate de cumpărare la sfârşitul perioadei de 76 luni de către municipiul Satu Mare la valoarea reziduală. Valoarea estimată a leasingului operaţional este de 14.450.000 lei.

Regulamentul ADP, respins
De asemenea, tot în ședința de ieri, a fost respins regulamentul – cadru referitor la închirierea prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile , terenuri şi construcţii, aflate în administrarea Serviciului Public Administraţia Domeniului Public (ADP) Satu Mare. Prezent la ședință, directorul ADP, Cristian Bozai Vodă, a explicat că această decizie va avea repercusiuni asupra bugetului Municipiului Satu Mare deoarece, din cauza faptului că nu există un regulament, mesele și suprafețele din piețele sătmărene nu mai pot fi închiriate. ”Va trebui să revenim cu acest proiect pentru că nu mai putem închiria neavând proceduri. Ce a apărut nou la acest regulament este un contract, un caiet de sarcini. Acum vom avea o chirie lunară. Toate suprafețele care se eliberează pot fi licitate. Neavând acest regulament, nu se mai poate”, a arătat Bozai. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, le-a atras atenția celor care au votat împotriva acestui regulament că trebuie să-și asume responsabilitatea prejudiciului cauzat bugetului local. ”Acest proiect de hotărâre a fost mai mult de o lună de zile în dezbatere publică și nimeni nu a venit cu nicio propunere în acest timp. Aș dori să spun un singur lucru: Cei care nu au votat acest proiect de hotărâre trebuie să-și asume responsabilitatea pentru pierderile și prejudiciul cauzat bugetului local”, a arătat primarul.

Consilierii locali PSD au argumentat decizia lor prin faptul că nu au avut timp să-și însușească noul regulament, și că există deja o hotărâre de consiliu local în acest sens din 2014, care putea fi îmbunătățită, dar care nu necesita abrogarea ei și întocmirea unei alte hotărâri.

Fogel, încă trei luni interimar la CSM
Clubul Sportiv Municipal (CSM) Satu Mare va rămâne tot cu Vasile Fogel ca manager interimar încă cel puțin trei luni sau până ce va fi găsit un alt manager, în urma ședinței de ieri a Consiliului Local. Inițial fusese vorba de șase luni, însă, la propunerea consilierului Ștefan Ressler, perioada s-a redus la jumătate.

În cele trei luni, însă, trebuie organizat concurs pentru ocuparea postului de manager la CSM. La cel anterior nu s-a prezentat nimeni. Explicația a fost dată de consilierul ALDE, Mihai Huzău, care a arătat că anunțul privind organizarea acestui concurs a fost public în două ziare centrale. Acesta a propus ca acest anunț să fie publicat în toate publicațiile locale.

Prezent la ședință, Vasile Fogel a arătat că, în momentul în care se află un alt manager, el demisionează. În cele din urmă consilierii locali au votat varianta cu trei luni, propusă de Ressler.

Rareș Jucan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts