More


  Drogurile și băutura i-au băgat la închisoare

  =

  droguri

  Consumul sau traficul ilegal de droguri, precum și consumul de alcool la volan au făcut ca aproape 350 de persoane să ajungă la pușcărie. Marea majoritate a celor încarcerați la Penitenciarul Satu Mare au săvârșit infracțiuni în momentul în care se aflau sub influența alcoolului. Pentru ei a fost lansat programul „Safe Choices”.

  Cifre reale
  Conform evidenţelor Serviciului de Probaţiune Satu Mare, la finalul anului 2016, un număr de 303 persoane au fost condamnate pentru infracţiuni ce au implicat consumul de alcool la volan (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), iar un număr de 38 persoane au fost condamnate din cauza infracţiunilor comise la regimul drogurilor (Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri).

  Interesant este și faptul că în cadrul Penitenciarului Satu Mare la o populație de 427 persoane condamnate se identifică un număr de circa 60 condamnări specifice regimului circulației. De asemenea este important de menționat faptul că dintre infracţiunile săvârşite de către persoane aflate sub influenţa alcoolului, procentul cel mai ridicat este reprezentat de infracţiunile săvârşite cu violenţă, fie că este vorba de omucideri, fie de vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii.

  Referitor la persoanele condamnate pentru Legea 143/2000 se identifică un procent mic, mai precis 2% din totalul populației Penitenciarului Satu Mare, însă se identifică un procent mai ridicat al persoanelor care s-au declarat ca fiind consumatori de substanțe. Numărul condamnărilor cu închisoarea pentru infracţiuni încadrate în OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a crescut semnificativ, repezentând în prezent peste 20% din populația penitenciară.

  Program de reintegrare socială
  În acest context, în perioada iulie – decembrie 2017, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare (CPECA) în parteneriat cu Serviciul de Probațiune, Tribunalul Satu Mare și I.P.J Satu Mare, implementează Programul „Safe Choices”, program de intervenţie socială specializată pentru reintegrarea socială a persoanelor condamnate ca urmare a săvărşirii de infracţiuni pe fondul consumului de alcool/droguri. Scopul final al programului constă în prevenirea riscului de recidivă, producând o serie de schimbări la nivel cognitiv și comportamental, care susțin conştientizarea pericolelor de către persoanele condamnate din cauza infracţiunilor comise sub influenţa alcoolului sau drogurilor pentru a nu mai comite în viitor infracţiuni determinate de consumul de alcool sau droguri.

  Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se va desfășura în Penitenciarul Satu Mare şi va presupune două tipuri de grupuri: grup de conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool/droguri la volan și grup de informare a riscurilor. Grupurile de conștientizare vor avea o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup, iar grupurile de informare vor avea o durată de 1 întâlnire/grup cu 15 persoane/grup. Programul de reabilitare adresat persoanelor condamnate la executarea unor măsuri educative neprivative de libertate se vor desfășura la Casa de cultură G.M. Zamfirescu pentru persoanele care au domiciliul în Satu Mare și zonele limitrofe și în Carei pentru persoanele care au domiciliul în Carei sau zonele limitrofe într-un spațiu pus la dispoziție de Serviciul de Probațiune şi va presupune organizarea de grupuri de conştientizare cu o durată de 3-4 întâlniri/grup cu participarea a 10-15 beneficiari/grup. Programul va oferi participanților posibilitatea de a-și îmbunătăți atitudinea față de conducerea vehiculului în condiții de siguranță la trafic și să-și analizeze intențiile de comportament, după săvârşirea pedepselor privative şi neprivative de libertate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img