More


  Casele oşenilor regăsite în „Minunata lume nouă – Case ale migranţilor români”

  =

  Case 1

  “Minunata lume nouă – case ale migranţilor români” este o expoziţie de fotografii care prezintă case ridicate de emigranţi români în Ţara Oaşului, Maramureş şi Bucovina îşi propune să lanseze o dezbatere privind consecinţele migraţiei şi boom-ului din construcţii asupra satelor, regiunii şi peisajului cultura.

  După ce a fost deja vernisată cu succes în perioada noiembrie 2015 – iunie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin și la Collaboratorium Berlin, expoziția Minunata lume nouă pornește într-un turneu în mai multe orașe din România.

  Prima oprire este la Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei care a vernisat pe data de 1 iulie expoziţia ”Minunata lume nouă – Case ale migranţilor români”.

  Case 2

  Expoziția îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural. Minunata lume nouă prezintă exemple de case din Țara Oaşului, Maramureş şi Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Acestea se disting de casele tradiționale prin culori intense, etaje numeroase, decorațiuni din granit și marmură. Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. În străinătate lucrează de obicei în construcţii, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură. Banii puşi deoparte sunt investiţi în construirea unor case mari în localităţile din care provin. Casele nou construite ajung însă să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămaşi în ţară continuă să locuiască în propriile case, ocupându-se de îngrijirea nepoţilor şi a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paște şi în luna august satele se animă prin întoarcerea celor plecaţi. În luna august au loc numeroase nunţi fastuoase, după care satele amuţesc din nou.

  Case 4

  Cercetătorii germani care au studiat fenomenul boom-ului imobiliar datorat emigranţilor din Kosovo au botezat casele acestea care au apărut „ca ciupercile după ploaie” – „turbo houses” (turbo-case). Un venit bun într-o ţară Vestică le-au permis să-şi construiască rapid casele la care visau. Asta s-a întâmplat şi în zone din Nordul Româiei.

  O mare parte din fotografiile expoziției sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

  Case 5

  „Noi vrem să punem în discuţie un fenomen care, de fapt, caracterizează întreaga ţară: având în vedere că peste 13% dintre români lucrează sau locuiesc în străinătate. Este o temă foarte actuală nu numai în România, dar şi pe plan internaţional, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. Dorim să dezbatem aceste fenomen, să-l aducem în atenţia publicului larg, dar şi al specialiştilor şi nu neapărat să răspundem la nişte întrebări, ci să lansăm nişte întrebări: Ce se va întâmpla cu aceste case în 20-30 de ani? Cum a modificat acest boom din construcţii întregul peisaj rural? Ce influenţe are acest fenomen asupra comunităţilor locale? Ce vor face cu aceste case a doua şi a treia generaţie?”, spune într-un interviu pentru Adevărul curatorul expoziţiei, Raluca Buţincu Betea.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img