More


  Hramul Mănăstirii Bixad

  =

  Sequence 01_6

  Joi la mănăstirea din Bixad a fost zi de mare sărbătoare prilejuită de Hramul Mănăstirii Petru și Pavel. Încă de la ora 09:00, starețul mănăstirii împreună cu un sobor numeros de preoți au așteptat credincioșii la slujbă, iar de la ora 9.30 la Sfânta Liturghie au fost prezenți și cei trei Ierarhi de referință pentru credința Ortodoxă Română: Preasfințitul Macarie al Episcopiei de Nord, Înalt Preasfințitul Mitropolit Laurențiu Streza al Ardealului, Înalt Arhiepiscop al Sibiului și Preasfinția Sa Iustin, Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

  În cadrul cuvântării în Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Iustin a anunțat oficial că în incinta Mănăstirii Bixad va fi construită o Catedrală în locul vechii clădiri cunoscute de-a lungul anilor sub numele de Preventoriu. La finalul slujbei toți cei prezenți au fost invitați să guste din bucatele special pregătite pentru Hram.

  Pentru bixădeni, obiceiurile și credința sunt pe primul loc, asta am văzut joi când indiferent de ocupație sau vârstă au fost prezenți cu mic cu mare la sărbătoare, lăsând orice altă ocupație. Cel mai bun exemplu este cel al fraților Gică și Cornel Cârciu care au venit special din Franța împreună cu familia pentru acest eveniment. Gică Cârciu este aproape de biserica ortodoxă și în Paris, acolo unde împreună cu Mitropolia Ortodoxă organizează festivalul anual de artă, cultură și teologie ” Din dragoste pentru frumos”. În cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Gică Cârciu este membru în Adunarea Eparhială reprezentând Circumscripția X Oaș. După Sfânta Liturghie, pentru a mulțimi prietenilor apropiați și reprezentanților bisericii din Protopiatul Otodox Român Oaș, Gică Cârciu a deschis larg porțile casei sale din Bixad unde a pregătit o agapă creștinească. Au fost prezenți fostul protopop de Oaș Feher Mihai, actualul protopop Marcel Ioan Malanca, preotul din Lechința Coroian Dan Augustin, preotul paroh din Certeze Paul Adrian Gheorghe, mai mulți prieteni printre care Mircea Govor, Mihai și Ana Crișan, Marius Silaghi, Teodor Lohan, Nicolae Bura, Ștefan Berinde, Grigore Caprar, membrii familiei, capul familiei Mama Ana, fratele Cornel Cârciu, sora Lenuța Cornea cu soțul Nicu, cei doi copii Adi și Adela.

  IMG_1554

  Zona Oașului are foarte mulți oameni de valoare care sunt aproape de biserica ortodoxă și păstrează obiceiurile și tradiția străbună, precum Vasile Lucuț, Gică și Cornel Cârciu, Mihai Crișan, Vasile Ciocan, Teodor Lohan, Florin Berinde, Ștefan Berinde și mulți alții. Aceștia fac ca sărbătorile creștinești să se împletească cu tradiția populară străbună. Felicitări tuturor, aceștia au dovedit că pot fi un exemplu de urmat.

  Cristian Stan

  IMG_1549  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img