More


  Misterele lui Blidaru, haiducul modern care timp de un deceniu a hărţuit autorităţile comuniste

  - Advertisement -

  Blidaru 1

  Unul dintre puținele simboluri ale rezistenței anticomuniste din această parte a țării este haiducul modern, Vasile Blidaru.Satele Codrului sunt pline de poveștile sale și nu e om în toate aceste așezări, să nu poată spune pe loc, o pățanie, legată de misteriosul aventurier. Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean din Satu Mare, încearcă să deslege câteva din misterele haiducului Blidaru lansând câteva întrebări despre activitatea şi moartea eroului.

  Prima dintre acestea este legată de misterioasa plecare a lui Blidaru în Italia, în anii 50, atunci când din țara aceasta nu putea să iasă nici pasărea cerului.Și mai uluitor este faptul că Blidaru s-a întors în România, pe o filieră, la fel de stranie ca și cea pe care a plecat.Unde a fost dus haiducul și mai ales, ce a făcut pe acolo?

  Unii spun că ar fi fost instruit foarte temeinic, într-o bază militară americană, aflată undeva, în zona Veneției, dar nimeni nu poate nici măcar bănui, care a fost misiunea lui reală, acolo.Gestul de a te întoarce din lumea liberă, în România spațiului concentraționar a anilor 50, nu poate fi considerat decât unul sinucigaș, dacă nu cumva, rațiuni superioare chiar acestui risc suprem l-au mânat în luptă, pe bravul nostru codrean.Faptul că vreme de un deceniu a hălăduit aproape nestingherit prin desișurile Codrului, un areal relativ restrâns, fără a fi capturat, ori măcar executat, este iarăși de domeniul incredibilului.

  Blidaru 2

  Dacă la asta mai adăugăm și obiceiul său de a-i sfida pe urmăritorii săi prin fapte care țin mai degrabă de domeniul anecdoticului, sporește și mai mult taina care înconjoară întreaga poveste, în fuioare de adânc mister.Sunt extrem de multe lucruri care nu se potrivesc în legenda haiducului.Acest puzzle are o grămadă de piese logice lipsă, dar în compensație, apar bruioane ciudate, jumătăți de fapte, peste jumătăți de adevăr care, cel puțin acum, nu pot fi nicicum descifrate.

  Poate că un acces liber la dosarul de Securitate al acestui om, ar mai putea limpezi câteva aspecte dar se aude că nici măcar un astfel de dosar de urmărire nu ar exista pe numele său și dacă este așa, atunci chiar că povestea devine de-a dreptul rocambolescă.Mai exact, poate că ar fi ceva, dar piesele din dosar sunt aproape lipstie de relevanță. Iar este ciudat slabul interes al Securității pentru unul dintre cei mai titrați ”bandiți” ai vremii.

  Și, de parcă semnele de întrebare nu ar fi fost destule, mai există o poveste încâlcită, cea legată de asasinarea lui Vasile Blidaru, în casa amantei sale, Florica Rogoz, ”trădătoarea”, de către trupele speciale de Securitate.

  După așa zisa execuție, trupul neînsuflețit al lui Blidaru ar fi fost expus într-o curte interioară din Cehu Silvaniei, spre a fi văzut de toți cei care erau curioși, lucru absolut suspect, pentru că Securitatea nu avea acest obicei, ba mai degrabă ascundea trupurile celor uciși, așa cum a făcut-o și în cazul lui Ioan Ternar din Botiz, mult mai târziu, în anul 1984. Cert este însă faptul că și acest aspect este unul învăluit în mister. Cei care au văzut trupul expus, au spus că, efectiv, nu era al lui Vasile Blidaru!

  Blidaru 3

  Se știe doar că haiducul avea o chelie pronunțată, pe când cadavrul prezentat, era al unui om cu o pleată bogată, care nu semăna nici pe departe cu Blidaru!

  Se zvonește că defapt, totul a fost o înscenare atent (pre)lucrată, iar adevăratul Vasile Blidaru ar fi plecat în Australia, unde a devenit un om foarte bogat, sub un alt nume.

  E drept, totul sună ca într-un film de suspans dar atunci oare cum se explică faptul că fiul său, stabilit la Arad, este astăzi unul dintrre cei mai bogați oameni de afaceri din România, proprietar al Fabricii de Vagoane și al unei bănci? Poate că toate acestea nu sunt decât niște simple speculații dar cu toate acestea, rămân de deslușit destule pagini tenebroase din dosarul unui haiduc anticomunist, iar prin aceste noi problematizări, cred că povestea devine și mai interesantă.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare