More


  Turnul Pompierilor – clădire unică în România, simbolul oraşului Satu Mare

  - Advertisement -

  turn 1

  Francezii se mândresc cu turnul Eiffel, italienii cu turnul din Pisa. Noi chiar n-avem niciun turn pe care să-l putem menţiona în caz de nevoie? Ba avem. Ce-i drept, nu e foarte înalt, dar e al nostru. E vorba de Turnul Pompierilor din Satu Mare. Nu are sute de metri înălţime. Doar puţin peste 45 de metri. Dar în anul 1904, atunci când a fost înălţat, era cea mai înaltă construcţie din regiune. Şi, pentru că era un turn de record, era şi normal ca de existenţa lui să se lege şi o grămadă de legende.

  Considerat unul din simbolurile oraşului Satu Mare, Turnul Pompierilor are o poveste mai puţin ştiută. Înainte ca episcopul Meszlényi Gyula să aloce bani pentru construirea unui turn special de supraveghere, depistarea incendiilor se făcea din turnul vechii primării aflat pe locul actualului Hotel „Dacia”. Clădirea Primăriei a fost construită după ce Cămara regală a aprobat ridicarea unui edificiu din piatră şi cărămidă destinat să adăpostească organele administrative şi judecătoreşti a oraşului. Toate astea s-au întâmplat în 1768, iar clădirea a fost terminată în 1777.

  turn 2

  Apoi, foişorul s-a mutat pentru un răstimp de trei ani, între 1901 şi 1904 în cele două turnuri ale Catedralei romano-catolice. Şi poate povestea cu Turnul Pompierilor nici nu s-ar fi născut dacă clopotarii bisericii nu s-ar fi supărat pe “supraveghetorii focului”. Motivul? Pentru a mai scăpa de plictiseală (şi poate pentru a se mai distra puţin), paznicii ademeneau din când în când şi câteva femei uşuratice pentru a le ţine de urât. Clopotarii i-au pârât preoţilor iar aceştia pentru ca umbra „răului” să nu se abată asupra bisericii pe care o păstoreau i-au vorbit şi episcopului despre nelegiuirile paznicilor din turnurile Catedralei. Şi se pare că episcopul romano-catolic s-a supărat foc din moment ce a dat 20.000 de coroane de aur pentru construirea unui turn special de supraveghere. Aşa s-a născut Turnul Pompierilor.

  Construcţia Turnului a fost celebrată printr-un bal în aer liber
  Arhitectului Vajnay Ludovic nu i-a trebuit nici un an de zile pentru a construi impozanta clădire. Lucrările începute pe la sfârşitul anului 1903 au fost terminate anul următor iar predarea oficială a avut loc în 25 septembrie 1904. Potrivit documentelor vremii, momentului festiv i-a urmat dezvelirea Turnului si a trei plăci comemorative iar la ora 12.00 a avut loc alarmarea pompierilor pentru stingerea unui incendiu simbolic la “Casa Albă”, exerciţiu urmărit de o bună parte din locuitorii oraşului. Festivităţile s-au încheiat cu un bal în aer liber. A fost primul bal în aer liber din istoria localităţii. Serviciul oficial de supraveghere din Turnul Pompierilor a început de a doua zi de la ora 08.00 dimineaţa.

  turn 3

  Turnul a aparţinut Securităţii, pentru „supravegherea oraşului”
  Înălţimea Turnului Pompierilor este de 47 de metri – baza rectangulară a clădirii are aproximativ 10 metri, iar apoi începe secţiunea circulară, până în vârf, unde se află stema veche a oraşului. Grosimea pereţilor este de 80 centimetri la baza clădirii, 45 la nivelul balconului şi 30 sus, între balcon şi cupolă. Cupola turnului are rol decorativ şi este construită din lemn învelit în cupru. Intrarea se face printr-un portal iar “escladarea” până în vârful Turnului se face pe 154 de scări metalice dispuse în spiral. De pe balconul circular cu balustradă de fier Sătmarul ţi se dezvăluie în toată splendoarea lui. De altfel în perioada comunistă Turnul a aparţinut Securităţii, pentru „supravegherea oraşului”.

  turn 4

  Rămâne o atracţie turistică
  Cu toate că nu mai serveşte scopului pentru care a fost construit, Turnul Pompierilor rămâne o atracţie turistică. Scările în spirală ce îţi pun picioarele şi plămânii la grea încercare duc până sus la un balcon circular cu podea din lemn şi balustrade din fier forjat ce lasă ca privirea să se aventureze departe până la linia orizontului. Acoperişul turnului este o cupolă realizată din lemn cu o învelitoare din tablă de cupru. Adăpostul foştilor paznici era acolo sus cu ieşire la balcon. Cum clădirile la acea vreme erau mult mai mici decât cele de astăzi paznicii puteau cuprinde dintr-o privire cele patru zări depistând imediat locul unde izbucnea vreun incendiu. Astăzi, în locul paznicilor focului doar copiii, tinerii şi turiştii se mai aventurează să învingă înălţimile turnului pentru a căta departe spre cele patru zări ascultând vrăjiţi muzica vântului ce şopteşte povestea paznicilor plecaţi demult înspre … “soare-apune”.

  Nicolae Ghișan

  turn 5  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare