More


  Situația actuală a pestei porcine, discutată în ședință la Prefectură

  - Advertisement -

  pesta

  La 40 de zile de la primul caz din județ, autoritățile competente spun că situația este sub control. Pesta porcină africană, cu toate că, din fericire, nu este transmisibilă la om, poate provoca pierderi economice substanțiale dacă nu este eradicată. Întreaga dinamică a fost explicată ieri în cadrul ședinței care a avut loc la Prefectură. Astfel, a fost elaborat un plan de măsuri în zona de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcină africană din Satu Mare zona Balta Blondă și măsuri de prevenție în apariția de noi focare.

  Controale intensificate
  În baza acestui plan, se decide intensificarea controalelor de către Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Frontieră, Jandarmerie în trafic în zona de protecție, zona de supraveghere zona de risc de 20 km pe graniţa cu Ucraina pe rutele: E851C Livada – Apa, E81 / DN19 Peco Ciuperceni – Satu Mare, E 81/ DN 19A Satu Mare – Vama Petea, E 81/DN 19 A Satu Mare Supur, E 671/ DN 19 Carei – Oradea, E 58/ DN 1C Halmeu – Apa, DN 1 F Carei – Supur, DN 19 Livada – Negrești, în vederea respectării interdicției și monitorizării circulației porcinelor, a produselor si subproduselor din carne de porc cu origine necunoscută. De asemenea, se mai are în vedere monitorizarea cu sprijinul Poliției de Frontieră, Direcției Silvice și asociațiilor de vânătoare a mișcărilor de porci mistreți pe graniţa cu Ucraina , respectiv identificarea mistreților morți pe întreg teritoriul județului. Vor fi efectuate verificări prin echipe mixte la nivel de ULS – capacitatea de intervenție în caz de focar PPA.

  Va fi constituit un grup de experți
  La nivelul județului Satu Mare va fi constituit un grup de experți în conformitate cu DIRECTIVA 60/2002 de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane Art. 15 alineatul (2) punctul (a) din care se propune a face parte, pe lângă medici veterinari, următoarele persoane: Ing. Balogh Sandor – Director AV Valea Bercului, Ing. Dragoș Daniel – Director AJVPS Satu Mare, Ing. Avram Călin – Responsabil Vânătoare Direcţia Silvică Satu Mare, Ing. Bekessy Elisabeta – Director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, ; Ing. Fănățan Vasile – Comisar Șef Garda de Mediu Satu Mare.

  Așadar, nu există deocamdată motive de îngrijorare cu privire la răspândirea pestei porcine africane, organele competente făcând eforturi, printr-o serie de proceduri specifice – să țină fenomenul sub maxima monitorizare.
  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img