VIDEO. Profesor sătmărean, arestat. Lua mităprofesor

Un profesor universitar din Cluj a fost reţinut vineri seară de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, după o acţiune desfăşurată împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Cluj într-un dosar penal privind suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie, scriu jurnaliștii de la adevărul.ro. Este vorba de Ioan Ardelean, originar din Tășnad și profesor la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

Ioan Ardelean are 66 de ani şi este cadrul didactic plătit cu ora la Universitatea Tehnică din Cluj care a fost surprins în flagrant sâmbătă, 2 septembrie, primind bani de la studenţi. Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a hotărât reţinerea sa, în calitate de suspect, pentru 24 de ore sub acuzaţia de luare de mită. Universitarul a fost membru, coordonator sau director în proiecte de cercetare din ţară şi străinătate,

Astfel, ofiţeri de poliţie judiciară ai D.G.A. – S.J.A. Cluj, cu sprijinul Centrului Operaţional 3 Cluj-Napoca şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, l-au prins în flagrant pe A.I., profesor universitar doctor în cadrul unei instituţii de învăţământ din Cluj, în timp ce primea sumele de 450 euro şi 450 lei de la mai mulţi studenţi în scopul facilitării promovării examenului restant la materia ”Mecanisme I şi II”.

În vederea probării faptelor, tot ieri, ofiţerii S.J.A. Cluj, au pus în aplicare două mandate de efectuare a unor percheziţii, atât în biroul profesorului, cât şi la domiciliul acestuia. În urma activităţilor desfăşurate şi a audierilor efectuate de procurorul de caz, s-a dispus reţinerea lui A.I., cu ordonanţă pentru 24 de ore, pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită, urmând ca astăzi să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În cauză sunt efectuate cercetări şi faţă de alte persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită“, se arată în comunicatul DGA, citat de adevărul.ro.

De loc din Tăşnad, judeţul Satu Mare, Ioan Ardelean şi-a luat BAC-ul în 1970 şi a dat examen la secţia de Maşini şi Utilaje pentru prelucrări la cald din cadrul Facultăţii de Mecanică a UTCN. A absolvit în 1975, iar din 1980 a lucrat ca şi cadru dicatic în cadrul universităţii, ajungând din asistent şi şef lucrări la conferenţiar în 1996 şi profesor în 2000. Acesta le predă, din 1980, studenţilor cursurile de Inginerie Mecanică, Mecanică Fină şi Mecatronică. Din 1994 şi până în 2000 a făcut patru stagii de specializăare în ţări precum Franţa, Spania şi Germania. Şi-a luat doctoratul în 1996, are circa 100 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate, a semnat 4 cărţi şi cursuri universitare şi a fost membru, coordonator sau director în proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, mai precizează cei de la adevărul.ro.

 

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts