More


  Lovitură grea dată contrabandiștilor

  =

  Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) – primul ONG care se implică activ în lupta împotriva contrabandei, și Prefectura Satu Mare au organizat astăzi, 19 octombrie 2017, un workshop cu tema “ACTIV în lupta împotriva contrabandei” prin care au adus la aceeași masă autoritățile locale, companiile afectate de contrabandă şi parlamentari. Cu această ocazie a fost semnat și Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către această asociație. Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii la care au participat parlamentarii PSD, PNL și UDMR, reprezentanți ai autorităților publice din județ și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit.Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV) – primul ONG care se implică activ în lupta împotriva contrabandei, și Prefectura Satu Mare au organizat astăzi, 19 octombrie 2017, un workshop cu tema “ACTIV în lupta împotriva contrabandei” prin care au adus la aceeași masă autoritățile locale, companiile afectate de contrabandă şi parlamentari. Cu această ocazie a fost semnat și Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către această asociație. Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii la care au participat parlamentarii PSD, PNL și UDMR, reprezentanți ai autorităților publice din județ și reprezentanți ai companiilor afectate de trafic ilicit.

  Satu Mare, primul județ ales

  Evenimentul din Satu Mare este primul dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei. Conform celui mai recent studiu Novel, regiunea Nord-Vest a țării a cunoscut o creștere de aproape 50% a nivelului contrabandei cu țigarete, de la 11.3% în iulie 2017 la 16.1% în septembrie 2017.  ”Ne dorim să aflăm problemele cu care se confruntă comunitățile, să discutăm cu autoritățile și cu toți cei afectați de traficul illicit de mărfuri, să vedem ce măsuri se pot lua și la sfârșitul anului să prezentăm în Parlamentul României principiile directoare ale unei Strategii Naționale de luptă împotriva contrabandei”, spune Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.  Asociația ACTIV promovează, sprijină, realizează și coordonează activități care contribuie la conștientizarea efectelor negative ale traficului ilicit de mărfuri, în rândul publicului și al autorităților. ACTIV își propune să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen. “Ne onorează și în același timp ne bucură faptul că reprezentanții instituțiilor publice din Satu Mare au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Iar acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori și mediul economic local. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, a adăugat Daniel Mărăcineanu, Director General al Asociației ACTIV.

  Studiu de piață

  În luna iulie a acestui an, asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, efectuat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că traficul ilicit este un fenomen larg răspândit în societatea românească, fiind favorizat de nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupție – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%. Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Doi din trei români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei. Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

  Semnarea pactului

  La finalul dezbaterii parlamentarii sătmăreni, senatorul PSD, Gabriel Leş, deputatul PSD, Ioana Bran, deputatul PNL, Romeo Nicoară şi deputaţii UDMR, Magyar Lorand şi Erdei D. Istvan au semnat  pactul local pentru combaterea traficului ilicit propus de către Asociația ACTIV prin care s-au angajat să asigure întregul sprijinul necesar pentru combaterea fenomenului de contrabandă.  Acest pact reprezintă un prim pas în vederea creării unei strategii naţionale de luptă împotriva traficului ilicit de mărfuri.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img