More


  Modificări legislative pentru ajutorul cultivatorilor de fructe exotice

  - Advertisement -

  Specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii au adus o serie de modificări Legii pomiculturii după ce ministrul Agriculturii, Petre Deae, a vizitat, în primăvară, plantația de goji de lângă Satu Mare. Secretarul Camerei Deputaților, sătmăreanca Ioana Bran, și-a adus și ea aportul la modifcarea legii printr-o simplă postare pe una dintre rețele de socializare. Modificările vin în favoarea agricultorilor români care cultivă fructe exotice astfel încât aceștia să poată accesa fonduri europene. Specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii au adus o serie de modificări Legii pomiculturii după ce ministrul Agriculturii, Petre Deae, a vizitat, în primăvară, plantația de goji de lângă Satu Mare. Secretarul Camerei Deputaților, sătmăreanca Ioana Bran, și-a adus și ea aportul la modifcarea legii printr-o simplă postare pe una dintre rețele de socializare. Modificările vin în favoarea agricultorilor români care cultivă fructe exotice astfel încât aceștia să poată accesa fonduri europene.

  Plantație vizitată în primăvară

  Cultura de goji de la Ciuperceni a fost vizitată în primăvară, mai precis în 20 mai, atât de ministrul Agriculturii, Petre Deae, cât și de deputaul Ioana Bran.  Proprietarul acestei culturi, Kolbaszer Emeric, i-a explicat ministrului Agriculturii problemele cu care se confruntă, printre cele mai grele fiind cea referitoare la faptul că nu poate accesa fonduri europene pentru a-și dezvolta cultura.  ”Până acum, impedimentul pentru accesarea fondurilor europene era că acest tip de producție nu era certificat și nu apărea în catalogul de plante, o condiție pentru proiectele europene. De anul acesta avem certificarea europeană. Acum, Institutul Mărăcineni spune că fructul goji nu figurează în legea horticulturii din 2003. Tot ce trebuie este o hotărâre de Guvern, pentru completarea legii, astfel încât să apară în listă și goji”, a spus sătmăreanul.După această vizită, Ioana Bran a postat pe contul său de socializare mai multe informații despre acest subiect, și anume că plantația de goji de la Ciuperceni, care se întinde pe o suprafață de 3,5 ha, este considerată a fi drept cea mai mare din țară. La nivel național se cultivă goji pe circa 60 ha, cât în toată Europa la un loc.

  Lege modificată

  Pornind de la această postare, în aproape toată presa națională au apărut materiale interesante referitoare la cultura de goji de lângă Satu Mare, precum și despre problemele cu care se confruntă cultivatorii.  După discuțiile pe care ministrul Agriculturii, Petre Deae le-a avut cu agricultorul din Satu Mare, specialiștii din cadrul Ministerului Agrioculturii au elaborat o serie de modificări la Legea Pomiculturii dintre care cea mai importantă ar fi posibilitatea acestor cultivatori de a accesa fonduri europene. Aceste modificări au fost deja votate de senatori, însă ca să intre în vigoare, trebuie votate și de deputați. Proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților care este for decizional.

  Despre cultura de goji

  Investiţia într-o cultură de goji, pentru un hectar, e de 10.000 de euro. Profitul poate ajunge repede la peste 70.000 de euro pe an. Uşor de întreţinut, fructele sunt, însă, mai greu de cules.  Un hectar de goji poate produce până la 4 tone de fructe pe an, iar preţul unui kilogram variază între 65 şi 100 de lei.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img