VIDEO/FOTO. Unirea Principatelor Române, sărbătorită solemn la Satu Mare


Unirea Principatelor Române, sau Mica Unire, cum mai este cunoscută, a fost sărbătorită solemn la Satu Mare. Ceremonialul militar s-a desfășurat la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de lângă sediul Inspectoratului de Poliție Județean. La final, toți sătmărenii s-au prins într-o uriașă Horă a Unirii.

Garda de Onoare și Imnul Național

La manifestările de la Satu Mare au fost prezenți, printre alții, senatorul Gabriel Leș, deputatul Romeo Nicoară, prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, reprezentanți ai partidelor politice, simpli cetățeni.

Ceremonialul militar a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul Darius Filip. Apoi, toți cei prezenți au intonat ”a capela” Imnul de Stat al României, dirijați de preotul militar Cristian Silaghi.

Alocuțiuni despre Mica Unire

În continuare, prefectul Darius Filip a dat citire mesajului transmis de prim-ministrul interimar, Mihai Fifor.

”Sărbătorim, astăzi, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Visul unității tuturor românilor, sădit în conștiința națională de Mihai Viteazul la 1600, prindea contur la 24 Ianuarie 1859 și se desăvârșea în anul 1918, odată cu făurirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an la centenar. Dincolo de datoria morală pe care o avem, aceea de a ne onora înaintașii pentru actele de patriotism de multe ori duse până la jertfă, această zi este și un prilej de reflecție asupra măsurii în care trecutul poate crea la nesfârșit viitor, prin orizontul de speranță pe care îl oferă. Respect și gânduri calde pentru înaintașii noștri patrioți, la mulți ani România!”, s-a arătat în acest cuvânt.

Apoi, preotul militar Cristian Silaghi a rostit o alocuțiune cu privire la Mica Unire și la imprejurprile socio-politice ce au dus la Unirea Pricipatelor Române.

Depuneri de coroane, defilarea de onoare, Hora Unirii

În continuarea ceremonialului militar, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Județean și a Primăriei Satu Mare.

Ceremonialul de la Satu Mare s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare. Apoi, toți cei prezenți s-au prins într=o uriașă Horă a Unirii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

ALERTĂ! Mai avem un CAZ de CORONAVIRUS în județ. Încă un bărbat, depistat POZITIV

Județul Satu Mare se confruntă cu un nou caz de coronavirus. Dacă până acum am avut de a face cu un caz din Iași...

Un nou caz în județ! Bărbat din zona Oașului cu CORONAVIRUS.

Un nou caz de Coronavirus a fost confirmat în județul Satu Mare. Ar fi vorba de un bărbat de peste 70 de ani din...

NU UITA! La noapte ROMÂNIA trece la ora de vară! STĂM ÎN CASĂ CU O ORĂ MAI PUȚIN!

Ora de vară 2020. În această noapte , România trece la ora de vară: Ora 03:00 va deveni ora 04:00 și vom dormi cu...

Mai e puțin și trecem la SCENARIUL 4 în România! Ce măsuri suplimentare ar urma să se ia!

Numărul de infectări cu COVID-19 a crescut în România, în ultimele zile, iar autoritățile încep să se pregătească pentru scenariul 4, atunci când vor...

NORMALIZARE. Numărul celor care TRAZITEAZĂ vămile din județ, în scădere DRASTICĂ

În perioada 27.03.2020, ora 19:15 - 28.03.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 164 persoane. Dintre acestea,...