More


  FOTOGALERIE. “Țara Oașului – generația de afară”. Oșenii, prezentați la Cluj

  =

  Miercuri 21 noiembrie 2018, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și National Geographic România s-a desfășurat un amplu program de prezentare a Țării Oașului sub genericul ”Țara Oașului – generația de afară”.

  În deschiderea evenimentului au luat cuvântul directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Tudor Sălăgean și managerul Centrului Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – Robert Laszlo.

  Întreg evenimentul a fost conceput și coordonat de către dr. Oana Ivan – antropolog, cea care a semnat textul remarcabil din numărul pe luna noiembrie al celebrei reviste „National Geographic”, în care Remus Țiplea a realizat coperta revistei cu fotografia unei mirese din Oaș.

   

  În cuvântul său, Robert Laszlo a subliniat faptul că în sala în care a avut loc manifestarea, în 1894 a avut loc procesul memorandiștilor, unde luptătorul patriot, preotul greco – catolic, Vasile Lucaciu, a primit cea mai grea pedeapsă, fiind condamnat la 5 ani de închisoare.

  În cadrul seminarului dr. Oana Ivan a prezentat un studiu despre „Țara Oașului între “ce kitch oribil” și “ancestralitatea sentimentului românesc”.

  Au mai susținut prezentări: drd. Cristina Bădiță, psiholog, consultant al Centrului de sănătate mintală Marco Cavallo, Torino, despre „Forme ale suferinței în migratia oșenească și maramureșeană”; dr. Dan Variu – compozitor, originar din Satu Mare de la Filarmonica de Stat Transilvania – „La bulciugu’ mirelui; meditație asupre unei balade populare din Țara Oașului” și dr. Marius Cristea, economist, consultant la Banca Mondială – „Migrația și efectele transferului de capital între Țara Oașului și Europa de Vest”.

  Remus Țiplea a prezentat o proiecție foto și albumul „Dumnezeul meu/ My Lord”, volum care a fost lansat în luna septembrie a acestui an la ICR Berlin, în cadrul festivalului de fotografie EMOP Berlin – European Month Of Photography 2018, cel mai mare festival german de fotografie.

  „Dumnezeul meu/ My Lord” (267 de fotografii), în ediţie bilingvă – româno-engleză, este un proiect realizat sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.

  Invitată specială a evenimentului a fost Irinca Man a lui Gavriș, țâpuritoare la nunți și botezuri, meșter popular din Bixad.

  Participanții, în număr de peste 150 de persoane au primit cu viu interes această complexă prezentare a Țării Oașului iar în finalul au avut ocazia de a admira o expoziție de costume populare oșenești și au putut degusta pălincă și plăcinte făcute de oșeni.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img