More


  Sătmărenii şi Marele Război

  =

  Pentru populația românească sătmăreană, Marele Război a însemnat începutul unui șir de jertfe și privațiuni pentru o cauză complet străină ei. Iată ce scria unul din combatanții Regimentului 12 infanterie: „Rău m-au durut inima când mi-am luat rămas bun de la a mea soție pe care mult o am iubit și-i musai să o las… Supărarea de sâmbătă 1 august nu este pană să o poată scrie, nici limbă să o vorbească … tot satul au fost în nespus de mare jele…”

  Sătmărenii, indiferent de naționalitate, maghiari, români și chiar evrei, s-au comportat vitejește pe fronturile de luptă. Numărul românilor sătmăreni mobilizați a fost de 13.697 din care 1.192 au murit și 780 au rămas invalizi. Mobilizații reprezentau cam 10 – 12% din totalul populației românești a județului actual. Cifrele sunt mai mult decât convingătoare: Bârsău de Sus – 328 mobilizați, 20 morți, 16 invalizi; Giurtelecu Hododului – 278 mobilizați, 53 morți, 19 invalizi; Cămârzana – 71 mobilizați, 44 morți şi 10 invalizi; Borleşti – 198 mobilizaţi, 26 morţi şi 33 invalizi; Gherţa Mică – 339 mobilizaţi, 26 morţi; Beltiug – 66 morţi; Ghirişa – 43 de morţi; Berveni – 66 morţi; Tiream – 60 morţi; Urziceni – 42 morţi; Petreşti – 43 morţi; Irina – 49 morţi; etc. Comunitățile evreiești din județ au participat și ele cu soldați pe front, aproape de media generală din județ: Carei – 87 mobilizați (din 860 de evrei), Satu Mare – 541 mobilizați (din 7194 de evrei), Halmeu – 71 mobilizați (din 270 de suflete). Din păcate, pentru comunitățile maghiare nu avem numărul de mobilizați în primul război mondial. Însă monumentele ridicate în amintirea celor căzuți sunt grăitoare: Beltiug – 66 morți (3,35% din populația maghiară și germană), Ghirișa – 43 morți (4,04% din populația maghiară), Berveni – 66 morți (2,66%), Căpleni – 66 morți (3,88%), Tiream – 60 morți (4,42%), Urziceni – 42 morți (2,52%), Cărășeu – 27 morți (2,93%), Remetea Oaș – 31 morți (3,72%), Amați – 31 morți (8,58%) etc.

  Sătmărenii mobilizați au fost încadrați la diferite arme: husari, honvezi, infanteriști, glotași, tunari, pionieri și sanitari, ocupând funcții de sergenți, caporali și diferite grade de ofițeri, majoritatea fiind bărbați în floarea vârstei.

  Guvernul maghiar a făcut presiuni teribile asupra fruntașilor români transilvăneni pentru a semna declarații de fidelitate față de monarhia austro-ungară. O bună parte din acești fruntași au acceptat compromisul, dar au existat și opozanți cum au fost frații dr. Vasile Lucaciu și Constantin Lucaciu, care au trecut în România, pentru ca liberi să lupte pentru idealul unității naționale a tuturor românilor. Alături de aceștia au existat numeroși români sătmăreni care au luptat alături de armata română pe fronturile Primului Război Mondial. Majoritatea proveneau dintre prizonierii români din Rusia, înrolați în batalioanele de voluntari care au luat parte la bătăliile de la Mărăști și Mărășești. Sunt consemnați voluntari din Racșa și Vezendiu, din Țara Chioarului.

  Unirea de la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat și pentru părțile sătmărene sfârșitul războiului. Deși au fost 117 delegați oficiali sătmăreni susținători ai unirii necondiționate cu România, jocurile politice ale vremii au făcut ca procesul de unire al Sătmarului să fie întârziat cu aproape 5 luni, populația de aici cunoscând ororile unui regim care a lăsat urme tragice în istoria noastră națională.

  În perioada decembrie 1918 – aprilie 1919 localitățile din județul Satu Mare nu s-au aflat sub autoritatea directă a Consiliului Dirigent, în răstimpul menționat continuând să rămână sub controlul guvernului maghiar. În regiunile sătmărene, sălăjene, maramureșene și bihorene, situația s-a schimbat abia în aprilie 1919, când s-a instaurat administrația românească.

  A fost nevoie ca România să folosească încă o dată armele ca să elibereze partea de vest a Transilvaniei, începând cu data de 16 aprilie 1919, dar mai mult, printr-un efort enorm, să declanșeze o ofensivă zdrobitoare ducând la căderea regimului comunist al lui Béla Kun și la alungarea din centrul Europei a comunismului (din păcate doar pentru două decenii).
  Sursa: Diana Kinces – Satu Mare, Studii de Comunicări XXXV/II

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img