More


  Peştera cu Cristale Farcu din Bihor, unicat în Europa

  =

  Unica peșteră cu cristale din Europa se află în Bihor, ea fiind locul unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog. Este vorba de Peștera Farcu iar faima ei este cu atât mai mare cu cât în lume nu mai există decât una singură amenajată turistic, tocmai în Africa de Sud. Rezervaţia naturală declarată monument al naturii, cunoscută şi sub denumirea de „Peştera cu Cristale”, aflată în Munţii Pădurea Craiului (comuna Roşia), are o suprafaţă de 0,10 ha, şi reprezintă un gol subteran cu o lungime de 265 m, având o cavitate acoperită cu minerale cristalizate de calcit.

  Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

  Amplasamentul este de o frumusețe extraordinară, parcă în interior totul sclipește aparte. Chiar dacă ai mai vizitat vreodată alte peșteri, aceasta e inedită față de toate celelalte. Un mm de cristal crește în 20 de ani, un timp îndelungat, dar așteptarea merită, rezultând într-un fenomen uimitor.

  Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.

  Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.

  Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul). Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.

  Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veţi avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.

  Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.

  Este recomandat ca și în timpul sezonului estival să ai în rucsac o bluză un pic mai groasă, pentru că în interiorul peșterii temperatura e scăzută, maxim 5-6 grade Celsius. După ce te-ai echipat corespunzător și ți-ai pus casca de protecție, pătrunzi într-o experiență deosebită. Într-o fostă galerie de mină a fost amenajat un muzeu minier, unde au fost adunate utilajele rămase după dezafectarea exploatărilor miniere, e ceva care nu ai șansa să vezi oriunde. Experiența este de neratat!

  Acces: dinspre Oradea (78km): Beiuș > Remețea > Căbești > Roșia. În centrul localității, vis-a-vis de Primărie veți vedea un indicator -spre Peștera cu Cristale. De acolo, încă aproximativ 5 km mergeți pe serpentinele unui drum proaspăt asfaltat și veti ajunge în zona intrării minei Farc; dinspre Cluj-Napoca (134km): Bratca > Damis > Roșia > din centru virați stânga.

  Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, grupul maxim pentru intrarea în peşteră este de 15 persoane.

  Tarife: 15 lei adulţi, copii, între 5 şi 14 ani, 10 lei. Grupurile organizate, de minim 10 persoane, beneficiază de tarife reduse: 10 lei/adult şi 7 lei/copil.

  Orar: Luni, Marţi: 12:00 – 16:00 ultima intrare

  Miercuri – Joi – Vineri: 10:00 – 17:00 ultima intrare

  Sâmbătă, Duminică şi Sărbătorile Legale: 10:00 – 17:30 ultima intrare

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img