More


  Invitație la promenadă: Pasajul Ruha – Turnul Pompierilor

  =

  Pentru pasionații de fotografii și pentru cei care doresc să vadă oraşul Satu Mare de la înălţime, mai exact de la 45 de metri, Turnul Pompierilor este locul unde istoria se îmbină cu priveliștea. Unghiul de 360 grade oferă posibilitatea de capturare a imaginii urbanistice, asemenea unui punct de belvedere.

  Fiind considerat unul dintre cele mai interesante și originale monumente ale oraşului Satu Mare, Turnul Pompierilor a fost construit între anii 1903 – 1904 și ulterior, în 2005- restaurat. Lucrările de construcție s-au finalizat în anul 1904, clădirea fiind închinată împlinirii a 100 de ani de la înființarea Episcopiei romano-catolice de la Satu Mare. Construcția a fost realizată cu un mare aport financiar al episcopului romano-catolic Meszlényi Gyula. Costurile pentru construcția turnului au fost de 20000 de coroane de aur. Cu ocazia inaugurării Turnului Pompierilor s-a făcut prima proiecție cinematografică în aer liber la Satu Mare, mai exact în parcul orașului, numit azi ,, Grădina Romei”. Înainte de construirea turnului, incendiile erau monitorizate din Turnul vechii Primării supranumite ,,Casa cu turn”, aflată pe locul actualului Hotel Dacia. După demolarea acestuia, în 1900, supravegherea se făcea dintr-unul din turnurile Catedralei romano-catolice. Din statisticile acelei perioade reiese faptul că din cele aproximativ 3047 de case existente în oraș, majoritatea erau construite din lemn, având acoperiș din șindrilă, scânduri și stuf. Orașul Satu Mare este așezat într-o zonă unde predomină ca formă de relief câmpia, iar incendiile erau frecvente, necesitatea construirii unui turn de veghe a fost mare. Planurile turnului au fost semnate de Dittler Ferenc, iar constructorul executant a fost Vajnai Lajos. Datorită înălțimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orașului, fiind folosit în acest sens pentru prevenirea incendiilor și protecția împotriva lor.


  Lățimea pereților este variabilă, reducându-se în trepte de la 80 cm la bază, la 45 cm sub nivelul balconului circular. Deasupra balconului circular până la baza cupolei decorative, stratul de cărămizi al turnului are grosimea de 30 cm. Accesul până la platforma balconului circular se realizează printr-o scară metalică în spirală. Platforma balconului circular este realizată ca o platformă din lemn, susținută de traverse metalice. Aceasta este prevăzută cu o balustradă de protecție din fier forjat. Cupola decorativă este realizată din lemn, iar învelișul din tablă de cupru. În vârful cupolei regăsim emblema veche a orașului, aceasta făcea parte din ornamentația exterioară a vechii primării și a fost strămutată pe cupola turnului, odată cu dărâmarea acesteia.


  Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de mare atracție și se poate vizita în perioada mai-septembrie. După coborârea celor 154 de scări, odată ajunși în părculețul „Rudolf Fatyol’’, care înconjoară Turnul Pompierilor, găsim și Atelierul de Creație ,,Paul Erdős’’, atelier ce găzduiește colecția donată de graficianul sătmărean. Artistul s-a născut la 2 ianuarie 1916 în comuna Hurezu Mare, urmând apoi studiile artistice la colonia de pictură din Baia Mare (1931), Budapesta, Paris, Veneția, Roma (1938). Între anii 1946-1952 și-a adus contribuția în viața artistică și culturală sătmăreană implicându-se activ, ca președinte al UAP Satu Mare, în dezvoltarea și organizarea artelor plastice sătmărene din a doua jumătate a secolului XX.

  Începând cu anul 1996 funcționează în cadrul rețelei muzeale și găzduiește lucrări proprii, multe obiecte personale, printre care și o colecție de pipe, precum și daruri primite de artist de la personalitațile care l-au vizitat. Parterul deține un spațiu expozițional care adăpostește în general expoziții temporare de artă plastică, iar la etaj se poate vizita o expoziție formată din lucrări de pictură, plastică, grafică, fotografii, cărți, documente, obiecte personale și mobilier aparținând artistului. Atelierul se poate vizita cu programare telefonică – 0261710114. Ieșim din Atelierul de Creație Paul Erdős și chiar față în față cu acesta se află cea mai melodioasă clădire din oraș, și anume aceea a Filarmonicii.
  Clădirea Filarmonicii Dinu Lipatti este construită în anul 1902 și este de fapt o aripă a hotelului Dacia – una dintre marile bijuterii arhitecturale ale stilului secession. Sala de concerte are capacitatea de 400 de locuri, iar acustica extraordinară a acesteia este renumită și se situează printre primele săli de concerte din țară. Sala este flancată de coloane, fiind înzestrată cu cele mai spectaculoase decorații, iar eleganța interiorului conferă o notă de distincție și particularitate întregului ansamblu. Spațiul central al sălii este acoperit cu o boltă care se aseamănă cu o floare enormă. Pereții laterali sunt bogat ornamentați cu decorații florale, bogăția elementelor decorative și a coloritului fiind una dintre particularitățile stilului arhitectural din care face parte. Filarmonica poartă numele marelui muzicolog Dinu Lipatti și are câteva manifestări proprii care i-au adus popularitate, cea mai renumită fiind ,,Zilele muzicale sătmărene’’, care se desfășoară anual, în luna octombrie.


  Legătura dintre un turist și fotografie este una strânsă, Turnul Pompierilor fiind locul ideal pentru cele mai reușite fotografii sau chiar selfie-uri. Aceste locuri, prin care trecem poate zi de zi, sunt uneori locurile pe care nu le remarcăm la adevărata lor valoare, prin urmare vă invităm să le explorați la pas alături de noi.

  Andrada Crăciun-Dreve
  Sursa foto: Arhiva Științifică a Muzeului Județean Satu Mare
  https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img