SPJ Salvamont Satu Mare va amenaja și omologa un traseu turistic din Certeze către vârful Buian cu scopul promovării și diversificării posibilităților de drumeție în arealul munților Gutâi.

Lucrările de marcare, au început din partea superioară de pe vârful Buian, în coborâre către cascada Buian , până la intersecția drumurilor dintre Valea Rea și Valea Seacă. Din vârf și până aici turiștii vor găsi deocamdată… doar șapte ,,momâi de piatră” și fondul alb al marcajului Punct Albastru (cu care va fi identificat traseul) având ca punct de plecare, centrul comunei Certeze. Mai mulți turiști și-au manifestat satisfacția cu privire la marcarea traseului cu ajutorul ,,momâilor de piatră” sau ,,totemuri” cum mai sunt ele denumite, de aceea prin această postare dorim să aducem la cunoștința montaniarzilor, motivele care au dus la construcția lor.
Primul și cel mai puternic argument a fost acela de a păstra armonia naturii, acest sector de traseu parcurgând firul văii Albe până la izvor, o zonă deschisă de pășune alpină, cu un grohotiș ce urmărește firul de apă până la obârșia acestuia. Ar fi fost cel puțin o agresiune vizuală, amplasarea de stâlpi de marcaj, aceasta fiind cea de-a doua soluție de marcare a traseului, nemaivorbind de costurile materiale, destul de consistente în condițiile economice actuale, astfel prin munca salvamontiștilor realizându-se și o economie în bugetul traseului. În Alpi, datorită reliefului accidentat, traseele de altitudine sunt marcate cu ,,totemuri de piatră”, o soluție rapidă, ieftină și eficientă.
Chiar dacă vizibilitatea unui stâlp de marcaj este net superioară unui mic ,, totem de piatră”, acolo, nimeni nu va căra în munte țevi de marcaj pentru amenajarea a sute de kilometri de trasee montane, costurile materialelor cât și manopera necesară cu amplasarii lor fiind foarte mari. În Carpați, cu referire la acest colț de țară, ,,momâile de piatră” aveau rolul de a marca proprietățile sau intersecțiile unor drumeaguri de munte, asa că nu ne-a fost prea greu de-a reînvia un crâmpei de tradiție și de-a lăsa în urma noastră un traseu cu un plus de inedit, în spiritul oșenilor, care vor totul la superlativ.
Deocamdată, marcajele de piatră au fost aranjate prin suprapunere urmând a fi consolidate cu mortar, iar în fondul alb va fi inserat puctul albastru și evident ,de cum vremea va permite, lucrările vor continua cu marcarea prin vopsire, montarea plăcilor toponimice și de informare, finalizând cu amplasarea la intersecții a stâlpilor echipați cu săgeți de orientare.

Nicolae Ghisan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here