More


  Când nu credeam că o să mai fie viroze și gripă s-a produs inevitabilul!

  - Advertisement -

  Dacă în ultimii doi ani la nivel mondial nu am mai auzit de nici un alt fel de boală decât Covid-19 cu toate tulpinile ei, iată că de la sfârșitul lunii martie, odată cu sfârșitul pandemiei de Coronavirus, au revenit “la modă” gripa și virozele respiratorii. Numai că o surpriză neplăcută pentru noi este faptul că “banala și demodata” gripă este mai severă decât tulpina Omicron, spun specialiștii.

  Și noi care credeam că dacă am scăpat de Covid -19 va curge lapte și miere, toți vom fi fericiți, sănătoși și la pungă groși, iată că ne-am înșelat amarnic. Au început să moară oamenii și de alte boli. Dar revenind la “oile noastre negre” din materialul de azi, adică virozele și gripele ,un lucru este clar: în spatele măștilor, mănușilor și dezinfectanților ne-am cam “distrus” imunitatea și iată că odată cu debarasarea de măști cum suflă vântul mai tare cum ne doboară. De când masca nu mai este obligatorie în locurile publice, numărul infecţiilor respiratorii a explodat. În ultimele 3 săptămâni, cazurile de răceli și viroze au crescut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Spitalele şi cabinetele medicilor de familie sunt pline în toată țara, școlile și instituțiile publice și private încep să se golească . Culmea că eu personal am avut Covid de 2 ori, o dată am fost asimptomatic și a doua oară am cam suferit vreo 5 zile, dar acum cu virozele astea m-a prins și pe mine una care m-a ținut la pat 7 zile cu temperatură de 39 până la 40 de nu am putut nici să mă ridic din pat vreo 3 zile și dintr-o dată mi s-a făcut dor de “minunatul” Covid-19.

  Desigur că accesul în spitale devine din nou un punct tabu, vizitatorii sunt interziși, iar cei ce se internează sunt testați de Covid dar și de gripă. În loc să fie mai bine, parcă-i tot mai rău. Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul le acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie. În România s-au imunizat împotriva gripei 1,4 milioane de oameni. Deci după ce ne-am “îndopat” cu vaccinuri anticovid acum băgăm antigripale! La finalul lunii martie, Institutul Naţional de Sănătate Publică informa că, în săptămâna 21 – 27 martie, au fost raportate la nivel naţional 1.585 de cazuri de gripă clinică, în contextul în care în săptămâna similară de anul trecut se înregistrau 10 astfel de cazuri.

  Potrivit INSP, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 78.272, cu 69,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna similară din sezonul precedent (46.154) şi cu 22,2% mai mare faţă de săptămâna anterioară.

  Așadar, există boală și probleme și după Covid. Ne-am ales cu viroze și gripe, scumpiri peste scumpiri și probleme peste probleme. Dar nu disperați dragi români, se poate și mai rău. În Ucraina este război, deci la noi încă e bine. O altă problemă în sănătate vine după ce am cumpărat măști, combinezoane, vaccinuri fără număr, am cam rămas fără bani în bugete pentru mâncare la pacienți, căci odată cu scumpirea utilităților, motorinei, alimentelor și cu creșterea salariilor este extrem de greu să se încadreze spitalele în norma de hrană de 11 lei/zi pentru un pacient și pentru a putea asigura pacienților alimente diversificate și bogate în nutrienți, care să le asigure necesarul de vitamine ar fi necesar o majorare de până la 20 de lei/zi a normei de hrană. Așadar trebuie să găsim o soluție pentru acest lucru. Din ce am văzut extrem de interesați pentru acest lucru au fost președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta din urmă susține că Parlamentul trebuie să găsească soluții privind finanțarea normei de hrană, dar nu din bugetele spitalelor. Tot ministrul Sănătății zice că dumnealui caută și cu Casa de Asigurări de Sănătate o formulă, dar că Parlamentul are întâietate. Acuma cu tot respectul pentru “Bravii” parlamentari sper să și înțeleagă problema și printre un Candy Crush, un somn, un film xxx, o poveste din concediu, o caterincă, să își găsească timp și pentru mâncarea pacienților bolnavi din spitale. Autoritățile au estimat că până la finalul acestui an este nevoie de 100 de milioane de lei pentru a acoperi majorarea normei de hrană.

  Deci vremuri noi, probleme noi! Așteptăm cu “interes” următorul val Covid-19 că au mai rămas vaccinuri pe stoc și ar trebui folosite să nu le treacă termenul de valabilitate că deh fostul prim-ministru și fostul șef al PNL Florin Cîțu a confundat România cu o țară cu 100 milioane locuitori și a cumpărat vaccinuri și pentru vecinii noștri din Nord, Sud, Vest și Est, așa încât să ajungă. Sigur, nu vreau să fiu răutăcios și cu atâtea împrumuturi probabil că având prea mulți bani a dat “fără număr”! Dar asta e alt subiect.

  Până atunci să ne ajute Dumnezeu să nu fie alte probleme, să fim sănătoși, să trecem cu bine Postul Paștelui, să mâncăm drobul, șunca și oule de Paște, să ne bucurăm de 1 Mai fără restricții, o vară “incendiară” fără cheltuieli mari, fără scumpiri și să scăpăm de război.

  Răzvan Govor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img