More


  Dragi șvabi sătmăreni, ne aflăm în perioada recensământului

  - Advertisement -

  Această operațiune administrativă este o ocazie ca fiecare dintre noi să ne exprimăm, între altele, atât identitatea cât și credința.

  Pentru ca minoritatea șvăbească /germană din zonă să-și poată păstra identitatea, tradițiile, obiceiurile, limba și credința trebuie să ne declarăm etnia căreia îi aparținem.

  Indiferent ce limbă o vorbeste șvabul, acesta este șvab, rădăcinile nu pot fi șterse, indiferent cine ne conduce, indiferent de contextul istoric și conjunctural în care ne aflăm, indiferent de voința noastră.

  Pe lângă altele, faptul că am fost tratați ca șvabi dovedește și soarta celor aproape 3000 de sătmăreni care în 1944 au emigrat înspre Germania odată cu armata germană sau soarta celor 5000 de tineri ce au fost deportați în Uniunea Sovietică, toți pentru că erau de etnie germană, adică șvabi.

  După căderea comunismului în 1989, grație democrației în care trăim, putem vorbi și noi mai multe despre trecutul și istoria noastră. Cu toate că trăim pe aceste meleaguri de peste 300 de ani, până la revoluția din 1989, istoria noastră a fost vreme de peste un secol subiect tabu atât pe linie administrativă, de învățământ cât și religioasă. Această situație a dus la criza sau chiar pierderea identității unei părți însemnate a grupului nostru etnic.

  Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania de Nord, din județele SM, MM, BH și SJ, a adunat și publicat materiale și studii, tipărește cărți, a fost și este prezent în mass media socotind că are datoria morală de a face cunoscut trecutul șvabilor pe care îi reprezintă.

  Ne mândrim cu faptul că trăim aici în armonie cu populația majoritar română, cu populația maghiară (cu care avem afinități, mulți vorbim aceeași limbă datorită conjuncturii istorice în care am trăit și trăim) precum și cu celelalte minorități. Vrem să ne păstrăm identitatea precum și rolul de punte de legătură între țara noastră și Germania și, de ce nu, chiar și aici pe plan local, între majoritate și minorități.

  La fel ca până acum, ne dorim și pe mai departe implicare în viața socială, culturală, economică, politică și administrativă. Acest lucru arată pe lângă viabilitatea minorității noastre și faptul că dorim să contribuim și noi la promovarea și bunăstarea regiunii, exact așa cum suna motoul corespondenței Grafului Karoly cu Curtea din Viena, atunci când a decis aducerea șvabilor pe aceste meleaguri, și anume- ZUM ALLGEMEINEN WOHL! (SPRE BINELE TUTUROR!)

  Recomandarea Forumului Democrat German este ca oriunde șvabul să fie șvab, iar la recensământ să se declare ca atare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img