More


  Cea mai veche carte deținută de Biblioteca Județeană din Satu Mare are o vechime de peste cinci secole. Tot aici exită un incunabul unic în România

  - Advertisement -

  Secția Colecții speciale și fond de patrimoniu a Bibliotecii Județene Satu Mare deține un valoros fond de carte care s-a format prin comasarea altor biblioteci anterior constituite, prin preluarea de la școli și instituții desființate, de la persoane particulare care le cumpărau și ulterior le donau.

  Colecția de carte veche se ridică la peste 7.600 de volume: carte tipărită, manuscrise, periodice. acestea reprezentând incunabule, carte veche străină 1500-1800), manuscrise, cel mai vechi fiind un Liturghier Slavon din 1585, carte românească veche (1508-1830). Fondul cuprinde de asemenea și carte străină și românească din secolul al -XIX-lea și începutul secolului XX, domeniile predilecte care se găsesc fiind religia, istoria, filosofia, medicina, științele naturii, geografia, matematica, dreptul arta războiului și literatura beletristică.

  În colecția e carte străină din secolele XV și XVI, există volume de la case de editură și topografie devenite celebre, precum cea a lui Aldus Manatius, , a El, familiei Plantin, tipografia lui Iohannes Froben și Nicolaus Episcopius etc.

  Există unicate și ediții prime, ca de exemplu ediția primă a versurilor lui Titus Vespasianu, tatăl lui Hercules Strozzius, fiul, apărută în tipografia aldină în 1513, ediția primă a lucrări Schediasmata poetică a lui Paulus Melissus Chede, publicată în anul 1575 la Frankfurt pe Main.

  Cele mai valoroase volume din fondul sătmărean îl reprezintă cele cinci incunabule – un termen al bibliografilor secolului al XVII- lea, care ziceau in-cunabula ( scutecele, leagănul), folosind termenul pentru a denumi perioada de început a imprimantei și nu cărțile însele.

  Două din cele cinci incunabule ale colecției provin din vestita imprimerie de la Veneția. Fondatorul casei tipografice este Aldo Manuzio.

  Conform catalogului național al incunabulelor, în România mai există doar alte două exemplare ale acestei ediții: Biblioteca Națională a României, filiala Battyaneum (SR Înc VI) și la B.A.R (III 46062). Volumul este menționat în următoarele cataloage consultate: Graesse, vol.) Brunet, vl. 5, col.780, Hain – Copinger 15477.

  Biblioteca mai are în posesie două incunabule venețiene:Cicero, Marcus Tullius. Commentarii questionum Tusculanarum. Incunabulul, reprezentând lucrarea Tusculanae disputationes a scriitoarului latin Marcus Tullius Cicero a fost tipărit la Veneția la 17 iulie 1499.

  Un alt incunabul este: ,,Cicero. De oficiis. Laelius de amicitia. Cato maior de senectute. Comm(entarii) Martinus Phileticus. Paradoxa Stoicorum”. Acesta a apărut în anul 1500 la Veneția, cuprinde lucrarea scriitorului latin, Marcus Tullius Cicero, De officiis, precum și Laelius de amicitia, Cato maior de senectute și Paradoxa stoicorum. Volumul a aparținut Școlii Piariste din Carei (1797).

  Gratianus. Decretum – incunabulul apărut la 1 septembrie 1486 la Basel, în tipografia Lui Michael Wensler, cu comentarii aparținând lui Bartholomaeus Brixiensis.Volumul a aparținut Liceului reformat din Satu Mare.

  Decretum Gratini are trei părți: Distincto, în număr de 101, II Causa (36), III. De consecratione. Decretum Gratini a stat la baza întocmirii Corpus inuris canonici elaborat în 1580.

  Este singurul exemplar din România ( conform catalogului național incunabule), existând doar 11 exemplare în lume (potrivit ,,Incuable Short Title Catalogue”, tipărit de British Library). Celelalte exemplare se găsesc în SUA, Olanda, Germania, Belgia, Polonia și Ungaria.

  În Satu Mare mai există două incunabule, care se găsesc în fondul Bibliotecii Eparhiale Romano- Catolice din Satu Mare: o Biblie (partea I), apărută la Basel în 1498 și lucrarea lui Eusebius Caesariensis, De evangelica pareparatione.

  Prezența incunabulelor în fondul de carte veche al Bibliotecii Județene Satu Mare atestă faptul că și în aceste ținuturi preocuparea pentru carte a fost vie încă din cele mai vechi timpuri.

  Tot din secțiunea ,,Colecții speciale și fond de patrimoniu” aparține Atelierul Memorial ,,Nae Antonescu”, unde sunt adunate peste 6000 de volume , în special din perioada interbelică, precum și numeroase periodice aferente aceleași epoci instorice, manuscrise, unele inedite, aparținând ,,părintelui revuistic românești”, istoricul literar, Nae Antonescu.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img