More

    VESTE URIAȘĂ PENTRU PRODUCĂTORII DE PĂLINCĂ. Finanțare pentru pălincii

    Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionut Cheșnoiu, a precizat luni, în cadrul unei conferințe de prersă susținute la sediul PSD Satu Mare, că exista posibilitatea finanțării apariției unor unități de producție de pălincă moderne. La conferința de presă au mai participat președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, secretarul de stat la Departamentul Românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, respectiv prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.

    Aprecieri pentru Sâmbră
    În prima parte a conferinței de presă, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, secretarul de stat la Departamentul Românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, respectiv prefectul județului Satu Mare, Radu Roca au mulțumit, rând pe rând, ministrului Adrian-Ionut Cheșnoiu pentru vizita sa făcută la Satu Mare și pentru că a avut amabilitatea de a se întâlnii cu fermierii din județ.

    La rândul său, ministrul Agriculturii a mulțumit pentru primire și nu a uitat să aprecieze modul în care a fost organizată Sâmbra Oilor, serbare câmpenească la care, de altfel, a participat în cursul zilei de duminică.

    Concluzii trase după întâlnirea cu fermierii sătmăreni de la Prefectură
    În continuare, ministrul Adrian-Ionut Cheșnoiu a tras niște concluzii în urma întâlnirii pe care a avut-o, tot luni, cu fermierii din județ, întâlnire desfășurată în sala mare de ședințe a Prefecturii.

    ”Am avut astăzi întâlnirea cu fermierii din județul Satu Mare. A fost o întâlnire fructuoasă, probleme ridicate de fermieri la care am încercat să ofer răspunsuri. Ce m-a mulțumit cumva sufletește este faptul că și ei au aceleași preocupări ca și ale mele, au aceeași gândire despre ceea ce se întâmplă în agricultura românească și ceea ce trebuie să se întâmple pe viitor, și anume creșterea procesării nivelului de materii prime produse în România. Lucrul acesta îl putem face doar între-un parteneriat foarte bun și pe lângă cele 500 de milioane de euro pe care le-am pus la dispoziția fermierilor români în programul de sprijin în anul 2022, am avut astăzi posibilitatea să discut cu ei și să le prezint programul pentru procesare, astfel încât să obținem cât mai multe produse în țara noastră și, de ce nu, să devenim exportatori de produse agroalimentare finite, cu valoare adăugată”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Satu Mare.

    O oprtunitate însemnată pentru femrieri
    Întrebat de reporterul GNV dacă ar exista posibilitatea înființării unor fabrici de producție în județul Satu Mare, Adrian-Ionut Cheșnoiu a afirmat că producătorii sătmăreni se pot asocia și pot primi sume însemnate în acest sens.

    ”Sunt un susținător al asociarii fermierilor. Fie în grupuri de producători, fie în organizații de producători, fie în cooperative. Fermierii vor avea la dispoziție în viitorul plan național strategic o sumă consistentă pentru procesare. Am făcut un lucru care cred eu că va stimula asta. Am crescut plafonul de la 2,5 milioane de euro, cât era maxim pentru o unitate de procesare în programul trecut, la 15 milioane de euro în prezent. Și asta va da posibilitatea fermierilor să se asociueze și să-și facă fabrici de procesare și să dea valoare adăugată producției lor. Una dintre principalele condiții obligatorii pentru cei care vor face astfel de investiții va fi ca 70% din materia primă utilizată să fie de poducție românească. Aceasta este o oportunitate care, în viitor, își va spune cuvântul și care îi va aduce pe fermierii români să adauge valoare producției lor primare”, a mai spus Adrian-Ionut Cheșnoiu.

    Pălinciile pot fi finanțate ca și fabricile de bere
    De asemenea, tot în urma unei întrebări a reporterului GNV, ministrul Adrian-Ionut Cheșnoiu a precizat că există posibilitatea finanțării unor pălincii moderne în județ.

    ”M-am văzut cu domnul președinte al producătorilor de pălincă din județul Satu Mare, mi-a lăsat câteva informații despre acest sector și evident, ținând cont de faptul că pălinca se produce din fructe, din produse agricole, putem să finanțăm pe schema de calitate, așa cum finanțăm și fabricile de bere, putem finanța și apariția unor unități moderne de producșie a pălincii”, a mai precizast ministrul Adrian-Ionut Cheșnoiu.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE