More


    Inspectorii DSVSA recomandă consumatorilor să aibă grijă de unde achiziționează produse în perioada caniculară

    - Advertisement -

    Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare au realizat, în perioada menționată, 95 acțiuni de control. Verificările au vizat: unități de abatorizare, unități de procesare carne și lapte, unități catering depozite alimentare, supermarketuri, piețe agroalimentare, centre de colectare a laptelui materie primă, automate de lapte, unități alimentație publică, baruri, brutării, laboratoare de cofetărie, magazine alimentare și de legume fructe.

    Controalele efectuate în unități, sunt realizate de către inspectorii de specialitate din domeniile siguranței alimentare, a produselor de origine animală și non animală cu respectarea strictă, a Legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și a normelor stabilite de Autoritate Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor .

    În cadrul acțiunilor de verificare, inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A, au urmărit, respectarea condițiilor generale de igienă, originea materiilor prime și existenta documentelor însoțitoare, respectarea condițiilor privind ambalarea, marcarea si etichetarea alimentelor, condițiile de transport, modul de depozitare, temperaturile de păstrare cerute de producători, existența graficelor de temperatură pentru spațiile frig, modul și condițiile de preparare și comercializare a produselor alimentare de origine animală și non animală, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman. A fost verificată existența echipamentului de protecție, folosirea corectă a acestuia, existența substanțelor dezinfectante, în special cele virucide, aplicarea acestora în doză corectă, în special în vestiarele și toaletele unităților verificate, în spațiile de lucru, precum și în holurile și spațiile de trecere, în mijloacele de transport produse alimentare dar și în zonele de acces în unități.

    În timpul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor și instrucțiunilor din Programul de supraveghere și control pentru anul 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentarea, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanți și alte substanțe interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară. Inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Siguranța Alimentelor, au verificat și în această săptămână, o serie de Hipermarketuri, supermarketuri și depozite , în urma declanșării a unei alerte – RASFF, pentru a depista, retrage și confirma retragerea de la comercializare a produsului ” PEPENE GALIA/ MELON GALIA ” lot – 2402, proveniență Turcia cu LMA Pesticide -Ethiprophos și Malathion – depășit.

    D.S.V.S.A. Satu -Mare, va continua o acțiunea de verificare a unităților de alimentație publica și a unităților care desfac produse alimentare de origine animală și non animală de pe raza localităților balneare și a zonelor de agrement, precum și a tuturor pensiunilor de pe raza județului. Această acțiune va cuprinde și restaurantele și sălile de evenimente, care organizează în perioadă următoare nunți, banchete, boteze, precum și alte evenimente, pentru a pre întimpina apariția unor evenimente nedorite.

    Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare, recomandă  populației ca, în perioadele următoare, care se manifestă cu temperaturi caniculare, peste + 40˚C la umbră, să acorde atenție deosebită modului în care păstrează sau prepară alimentele, dar și a locurilor de unde acestea sunt achiziționate.

    Astfel, consumatorilor li se recomandă:

    -Să evite să achiziționeze în această perioadă, produse ușor perisabile mai ales din piețe agroalimentare sau tarabe.

    –  Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate / autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că acestea le oferă garanția unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali și care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și vecinătate;

    Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile – carne, peste, ouă, lapte și produse lactate;

    Să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect ( miros, culoare, consistență, termen de valabilitate);

    Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele, ce necesită o păstrare la rece;

    Să verifice prospețimea în momentul achiziționării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care prezintă fenomenul de mâzguire sau mucegai de suprafață;

    Să nu cumpere produse care poartă indicațiile “păstrați la frigider”, “păstrați la rece” sau “păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare.

    Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0˚C+4˚C, separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;

    Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj, de către producător;

    – Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

    Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

    Să îndepărteze alimentele alterate, cu modificări din spațiile de depozitare, pentru că sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

    Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider, dar și înainte de a le consuma.

    Operatorii economici, agenții economici :

    Vor evita expunerea pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spatii care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare;

    Vor respecta cu strictețe condițiile de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peste, ouă, lapte și produse din lapte);

    Vor respecta, măsurile stabilite în programul HACCP, privind reținerea oficială, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;

    Vor asigura temperaturile adecvate în spațiile de frig, funcționarea corectă a aparaturii de măsurare a temperaturii, pentru menținerea lanțului frigorific în timpul transportului, depozitării și expunerii la comercializare;

    Vor interzice categoric, personalului din subordine comercializarea și punerea în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

    D.S.V.S.A Satu – Mare, roagă în același timp toți organizatorii de diferite evenimente, cum ar fi ” zilele localităților, evenimente culturale ,sportive, comemorări ” care implică consum public de alimente indiferent de origine, animală sau non animală, să notifice instituția noastră pentru a se putea lua toate măsurile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în vederea evitării apariției unor episoade nedorite.

    În acest an, în urma examenelor trichineloscopice efectuate la nivelul Unităților de abatorizare și a exploatațiilor non profesionale au fost examinate – 18637 capete suine, în cadrul LSVSA Satu – Mare, CSVSAO ȘI CSVA și unde au fost diagnosticați 3 porci domestici sacrificați pentru consum propriu, pozitivi, din localitatea Odoreu, iar din cei 240 capete de mistreți examinați, 1 mistreț a fost declarat în urma examenelor de specialitate, pozitiv la trichină, în Fondul de Vânătoare Bătarci.



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    spot_img